neděle 2. února 2020

Jaký byl leden - první měsíc roku 2020?

Když píšu tenhle tradiční, každoměsíční článek, kalendář na zdi hlásí 1. února a venku vládne jaro. Absolutně nechápu, co se tomu počasí stalo, ale venku svítí sluníčko a teploměr ukazuje 12 °C. Místo toho, abychom s Kubou toho slunečného počasí využili, jsme zvládli maximálně oběd u rodičů. Loni jsme touhle dobou měli za sebou 2 výlety a plánovali další. Proč je to letos tak, jak to je, vám prozradím už za chvilku. Rok 2020 bude prostě úplně odlišný a to v mnoha ohledech. Tak se pěkně usaďte, jdeme na shrnutí prvního měsíce nového roku!




- Rok 2020 začal nádherně! Celý den svítilo sluníčko, my s Kubou jeli už na tradiční slavnostní oběd k jeho rodičům a dokonce jsme i stihli trochu projít Hradec. Pro mě je teďka každá návštěva mého rodného města jako takový malý výlet a neuvěřitelně si to užívám :)





Naše východočeské muzeum

- 2. ledna jsem po svých čtvrtletních prázdninách opět nastoupila do práce. Musím říct, že jsem opravdu šťastná, když mi vyšli vstříc a začátek pracovní doby mi posunuli až na 7:45. Tady na Náchodsku to totiž není moc zvykem. Většinou se tu drží ještě ten starý socialistický zvyk, kdy se maká od 6 od rána a obchody zavírají třeba v 16:30. To mi přijde fakt šílený a celkem dlouho jsem si na tenhle režim zvykala. A i když konečně můžu vstávat "až" v 6:30 (narozdíl od minulé práce, kdy jsem vstávala v 5:10!!!), tak jsem byla celý měsíc jak praštěná palicí. Byly dny, kdy jsem odpadla vyčerpáním už v devět večer. Pracovat mozkem prostě taky není žádná prča :D.






- A jak jsem si tak plná dojmů po prvním dni v práci jela autobusem domů, volá mi Kuba, že jede opačným směrem rovnou do nemocnice. Při štípání dříví si useknul kus palce! A tak už měsíc leží doma, skoro si neutře ani zadek a já soucitně zůstávám doma po víkendech s ním. No, řeknu vám, když jsem přišla domů, měla jsem málem smrt. Kocour čekal venku a díkybohu, že tak, protože doma všude po zemi krev, všechny místnosti rozsvícený, zamknuto a nikde nikdo. Bylo to jak z hororu. Tak to jen ve zkratce vysvětlení, proč letos začne výletní sezóna asi o hodně později...

Omlouvám se slabším povahám, ale tohle je už dobrý, to už se léčí :D

- Den po akci useknutý palec jsem si ještě oslavila poslední Vánoce roku 2019, tentokrát s Verčou. Přijela ke mně, takže Kubu jsme zavřely v obýváku a užily si v rámci možností super den.



- První lednovou neděli vyšlo naprosto překrásné zimní počasí se sněhem a já se vydala na návštěvu do náchodské porodnice. Moje bývalá vedoucí z Levných knih, ač Hradečačka, se rozhodla rodit zrovna v Náchodě, takže jsem ji i její dcerku mohla navštívit. Byl to naprosto výjimečný den! Nejvíc jsme se ale zasmály tomu, že se s mým Kubou v podstatě v té nemocnici minuli. Zatímco on už odjížděl se zavázaným palcem, ona v kontrakcích dorazila :D





- A pak už se rozeběhl můj koloběh všedních dní aneb práce - kocour - Kuba. Zvykala jsem si na novou práci, doma se starala o kočku a muže, dospávala, odpočívala a četla.


Stromeček stále na svém místě i s dárky! :D

Maskoti našich poboček :)


Moje první tabule

A tady sedím - na Staré radnici

Model Náchoda v expozici

- Jelikož Kuba dostal vycházky, zkusili jsme si jedno nedělní dopoledne zajít na sváteční oběd. Jakub pak doma po příchodu prospal 3 hodiny v kuse, čímž jsme pochopili, že tohle asi nebude sranda a bude to ještě běh na dlouhou trať.


Ale hlavně, že si dal pivo! :D

- I v lednu jsem měla domluvené rande se svojí zubařkou. Teďka v úterý se za ní chystám ještě jednou a řeknu vám, že jsem opravdu ráda, že si každý měsíc "spořím na zuby". Pravidelně si odkládám cca 300 Kč do obálky z názvem zuby a teď, když na ty úspory došlo, nejsem finančně vycucnutá na několik výplat dopředu. Dělá to taky někdo z vás? Nebo jsem jediná, kdo si šetří na nové zuby? :D

- Mimo jiné jsem zvládla zajet zaplatit popelnice. Poprvé jsem se tak aspoň byla ukázat na našem obecním úřadě!

- Na tradiční oběd ke Kubovým rodičům jsem jela sama, ale užila jsem si aspoň sníh! Rovnou jsem se stavila i u mamky a celkově na tu sobotu hrozně ráda vzpomínám.











- Dost jsem četla!

- A jak už jsem psala v úvodu, těšila jsem se na start naší turistické sezóny. Osud tomu chtěl jinak, takže jsme si užívali dny doma v posteli s knížkou a dobrým jídlem. Kuba za ten měsíc přečetl tolik, kolik už dlouho ne, což je asi jediná výhoda toho jeho úrazu.

A načala jsem nový deník na rok 2020... úplně je mi líto do něho psát, jako vždy :D






Tuto jsem rozečetla do práce a bylo to velké překvapení! Skvělá kniha.

Tak jak jste viděli sami, celý leden se točil okolo Kubova úrazu. Skoro obden chodil na převazy a ke konci ledna už jsme to zvládali i spolu doma. Já mám pocit, že jsem vůbec nic nestihla a i tak měla na konci měsíce jazyk na vestě. Kromě toho všeho, čím by to mohlo být, to asi bylo způsobeno i nedostatkem vitamínu D. Nevím, jak u vás, ale tady na Náchodsku svítilo sluníčko jen chvilku na začátku měsíce a pak už utrum. Únor zatím vypadá na sluníčko nadějněji a snad se Kubovi uleví a budou i nějaké výlety.

Tak krásný zbytek neděle a dejte vědět, jak jste přežili leden vy :)

Váš Andreják

A loučí se Čenda jako vždy!

3 komentáře:

  1. Teda Andrey,no to vám ten rok pěkně začal!Úraz,zubař...na začátek roku myslím stačí,ne?Na zubaře si nešetřím,prostě když je potřeba(naštěstí ještě ne moc často)tak ty peníze nějak dám.Ale zaujalo mně to Náchodské muzeum,děláte v tom muzeu?Ráda jezdím po výletech,chodím po muzeiích,ráda si dám dobrý čajík.Přeju vašemu Kubovi brzké uzdravení,oběma hodně zdraví,štestí a konečně zase nějaký fajn výlet.Taky se chystám.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teď jsem si přečetla vaše starší články a zjistila,že v tom muzeu pracujete.Moc blahopřeju,krásná,zajimavá práce.Moc moc přeju a tiše,ale v dobrém zavidím.Super,mám z toho fakt radost!Mějte se moc krásně.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, moc děkuji za pozdrav a komentář! Ano, je to tak, jsem teďka v muzeu. V životě by mě asi nenapadlo, že zrovna já, která měla z dějepisu nošní můry, skončím zrovna u takovéto práce :D osud mě tam ale zavál, tak uvidím, jak to ještě vymyslí :) Kdybyste se třeba v létě pohybovala na Náchodsku, tak dejte vědět, můžete se k nám přijít mrknout :) moc pěkné je to třeba ve Staré škole Dřevěnce v Polici nad Metují nebo Jiráskově rodném domku v Hronově. Tyhle pobočky také spadají pod nás.

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...