úterý 12. listopadu 2019

🌧 Když na Broumovsku prší - průšvih nebo výhra? 🌧

Článek vznikl ve spolupráci s broumovsko.cz

Když jsem před více než měsícem objevovala krásy Broumovska, celý jeden den ze dvou mi v podstatě propršel. Bylo opravdu nevlídno, ze skal se valily doslova chuchvalce mlhy, foukalo, poprchávalo a pokud člověk nebyl dobře oblečen, mráz mu vlezl pod nehty. Co vám budu... pokud se těšíte hlavně na objevování přírodních krás, docela vás to zamrzí. Díky holkám z broumovsko.cz jsem ale nakonec zjistila, že tato oblast dokáže nabídnout program i v případě náhlé změny počasí (nebo nespolupracujícího potomka, kterému se prostě už nechce šplhat nikde po skalách :D).


Je libo návštěva památky? Nebo radši muzea? A co takhle bowling nebo střelba z laserové pistole?

Broumovsko toho nabízí opravdu dost. Dokonce tolik, že i víkend je na objevení toho všeho málo. Navíc tím, že se tato oblast nachází v pohraničí, můžete využít nabídek zábavy i v Polsku.
Možností je několik a abych vám výběr trochu usnadnila, tak vám dneska něco málo z nich ukážu.

🌧 Klášter Broumov

Začnu asi tou nejznámější památkou tohoto regionu a tím je samotný klášter. Už jsem vám o něm psala na začátku srpna (tady), kdy jsme se do Broumova s Kubou vydali poprvé, takže dneska ho už jen tak letmo připomenu :). Je to místo, které nesmíte minout a to už jen ze dvou hlavních důvodů - překrásná klášterní knihovna a naprosto dechberoucí kostel sv. Vojtěcha. To, že se jedná o národní kulturní památku asi ani zmiňovat nemusím, co ale zmíním je fakt, že prohlídka samotná je svižná, vtipná a plná informací, které si zapamatujete. Velkým lákadlem také může být replika tzv. Turínského plátna.  



Vstupné se liší dle toho, jaký okruh si vyberete. 
Otevřeno je celoročně každý den včetně pondělí!

V klášteře momentálně neslouží žádný řeholník, samotná budova se ale začíná stávat kulturním a vzdělávacím centrem.  Nejenom, že se tu dá také ubytovat, což samo o sobě musí být velký zážitek, ale konají se tu i různé přednášky, debaty, koncerty nebo vzdělávací programy (např. enviromentální vzdělávání pro žáky základních i středních škol, školení pro firmy v oblasti komunikace, rétoriky...) a další doprovodné akce. Teď v nejbližší době rozhodně doporučuji adventní trhy, kterých bych se za normálních okolností zúčastnila, ale v termínu konání budu zrovna v Nizozemí. Tak třeba příští rok!






Pro mě bylo největším zážitkem to, že jsem se dostala i do míst, kam se normální smrtelník nepodívá. Bylo to opravdu něco, na co budu ještě dlouho vzpomínat.


V klášteře dokonce najdete i taneční sál





A toto je naše skupinka, která objevovala Broumovsko :)


🌧 Dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie

Tento extrémně fotogenický kostelík s nádherným hřbitovem byl jedním z míst, které jsme s Kubou v létě nestihli navštívit. Mě to hodně mrzelo, protože hřbitovy jsou většinou hlavním cílem mých výprav. Miluji tato místa klidu a odpočinku. A pokud jste i vy stejní nadšenci, tak tohle místo v Broumově vás nesmí minout. 





Samotný kostel je velice unikátní. Jedná se o nejstarší dochovanou celodřevěnou stavbu ve střední Evropě. Otevřený je bohužel pouze během letní sezóny a to od června do září (9:00 - 17:00). Krásný je ale i zvenku, takže pokud zrovna nebudou padat trakaře, určitě se na něho zajeďte podívat.




Zde najdete nějaké bližší info i včetně možnosti zvýhodněného vstupného, pokud navštívíte jak kostelík, tak již zmiňovaný klášter.

🌧 Centrum Walzel - fabrika na zážitky

Pokud už budete mít památek plné kecky a budete si chtít "odfrknout", rozhodně stojí za to navštívit fabriku na zážitky. Toto místo se nachází v Meziměstí a já jsem naprosto nadšená z toho, že to v této původně chátrající tkalcovně tak žije. Že se našel někdo, kdo dokázal zainvestovat do tak krásné budovy a nenechal ji napospas svému osudu. Opravdu klobouk dolů.



Tak a teď tedy k tomu, co tam vůbec najdete. Kde začít? Těch variant je totiž tolik, že vůbec nevím, co zmínit jako první. Největší lákadlo pro většinu návštěvníků je asi moderně vybavená střelnice včetně prodejny zbraní. Musím říct, že naši skupinku zaujala opravdu nejvíc a nebýt dalšího programu, asi bychom tam strávili mnohem více času. Walzel nabízí projekční střelnice jak pro krátké, tak pro dlouhé zbraně.  

Můžete začít laserem, pokračovat přes lukostřelbu a skončit u klasických zbraní






Pokud nevlastníte zbrojní průkaz, vůbec nic se neděje, můžete si ho právě tady zařídit. Já nejsem moc milovník zbraní, ale věřím tomu, že to může být třeba i skvělý dárek k Vánocům. Tady najdete různé zážitkové balíčky, které Centrum Walzel nabízí.


Kromě střelnice tu najdete také klasický bowling, fotbálek, kulečník, lezeckou a boulderingovou stěnu, fitness, solnou jeskyni nebo třeba Football Pool. Ha, taky to slyšíte poprvé? Já jsem vůbec netušila, že něco takového existuje. 





Fotbal, který se hraje jako kulečník



Pokud budete mít hlad, můžete si nakoupit v Coopu nebo se najíst v restauraci Švejk. Walzelovka nabízí i vinný sklípek nebo soukromý salónek, takže pořádání svateb, oslav nebo team-buildingů rozhodně není problém. Na tomhle místě najdete tolik možností, jak se zabavit, že to snad ani za víkend nejde stihnout.



Restaurace Švejk

Soukromý salónek



🌧 Muzeum papírových modelů 

Posledním a za mě rozhodně nejlepším mým dnešním tipem je Muzeum papírových modelů. To najdete v Polici nad Metují, kterou celkově moc doporučuji k navštívení. Muzeí tu totiž vyrostlo hned několik, kousek odtud se dostanete i na Ostaš nebo na druhou stranu ke krásné Ticháčkově kapli a pokud se chcete dobře najíst, rozhodně doporučuji restauraci Na Mýtě.






Samotné muzeum papírových modelů bylo pro mě něco jako velký návrat do dětství. Jsem ještě generace, která vyrůstala na Ábíčku, a i když jsem nikdy neměla dostatek trpělivosti na stříhání titěrných domečků, aut nebo zvířátek, stále se tyto papírově modely kolem mě točily. Tady jsem byla jak v Jiříkově vidění. Ke zhlédnutí je tu téměř 2000 exponátů z různých oborů i časových rovin. Najdete tu jak známé (české i světové) budovy, tak raketoplány, auta nebo zvířata.






Co zaujalo mě, byly hlavně stavby z mého rodného Hradce, takže jsem tu našla muzeum nebo Bílou věž, a pak miniatury. To je totiž něco, co můj mozek absolutně nechápe. Jak někdo dokáže vystříhat a slepit tak malinkaté kousíčky papíru?! Nejmenší modely se vešly do skořápky vlašského ořechu a Česko je vlastně jediná země na světě, která se zrovna na tyto miniatury specializuje. Nikde jinde ve světě to v podstatě není k vidění.

Bílá věž, katedrála a muzeum

Ještě jedno muzeum vpravo :)

A náš slavný ementál aneb vědecká knihovna v HK

Miniatury



Můžu vám říct, že v tomto muzeu bych byla schopná strávit hodiny svého času. Najdete tu totiž nejenom papírové modely, ale i různé doprovodné výstavy. My jsme měli zrovna štěstí na sbírku krabiček od sirek. Rozhodně toto muzeum doporučuji i rodičům s dětmi, jelikož je tu připraven bohatý doprovodný program, na kterém jsme se vyblbli i my dospělí. Různě po exponátech jsou třeba poschovávaná tlačítka, která když zmáčknete, tak se něco stane :). Muzeum papírových modelů má certifikát Baby friendly místa, takže tu najdete i přebalovací pult a veškeré zázemí i pro ty nejmenší návštěvníky.

Výstava krabiček





Celý interiér je i krásně výtvarně zpracovaný do posledního detailu. Na pokladně si samozřejmě můžete koupit kromě tradičních památkových předmětů právě i různé vystřihovánky včetně takových těch papírových panenek s oblečením. Já to jako malá naprosto milovala a vím, že i v dnešní době je to hodně poptávané zboží. Muzeum chystá i svůj e-shop, takže třeba zrovna tyto panenky budou nabízet i online.

Pokladna

Nabídka vystřihovánek

Otevírací doba: květen - září denně od 9:00 do 17:00, říjen - duben po, čt, pá od 9:00 do 15:00 a víkendy + svátky od 9:00 do 17:00

Vstupné: děti do 6 let zdarma, plné 60 Kč/os, snížené 40 Kč/os, rodinné 160 Kč (2 dospělí + 2 děti)

A úplně skvělý název webovek: http://mpmpm.cz/


Podle rozsahu textu jste asi pochopili, že Muzeum papírových modelů mě opravdu hodně oslovilo. Pokud se tam vydáte i vy, tak můžete využít nabídky zvýhodněného vstupného do polického muzea v klášteře. Jak jsem psala v úvodu, město Police toho má v nabídce opravdu mraky a tohle místo by vás nemělo minout!



Aby těch informací a fotek dneska nebylo moc, tak si zase něco v zásobě nechám na příště. Jako další možnosti strávení volného času na Broumovsku ale můžu aspoň zmínit např. návštěvu pivovaru v Broumově - Olivětíně, Farmu Wenet v Broumově nebo Muzeum Merkuru v Polici nad Metují. Doufám, že vám i o těchto místech budu moci něco sepsat v nejbližší době, protože návrat zpět na Broumovsko mám rozhodně v plánu!

Teďka vám ale popřeji krásné předadventní období plné sluníčka nebo klidně i deště, protože počasí na výlety může být jakékoliv!

Krásný listopad 🙐

Váš Andreják

8 komentářů:

  1. Krásné a inspirativní počteni, díky 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji! To místo samo o sobě je inspirace sama :)

      Vymazat
  2. Já mám na špatné počasí fakt kliku, téměř vždycky, když vyrazíme s Modrým na výlet, je hnusně. :D Ale je pravda, že je to aspoň o důvod víc, proč se schovat v nějakém muzeu. :)

    Moc pěkný článek, ty fotky jsou úplně jak z nějakého průvodce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem občas ráda, že někdy to počasí úplně nevyjde, protože člověk objeví právě taková různá zákoutí, která by ho normálně nenapadla. My s Kubou jezdíme přes léto většinou na výlety do přírody a přes tu zimu se snažíme právě objevovat různá muzea atd. a přijde mi škoda, že hodně míst je přes zimu zavřených :/

      Jo a moc děkuji za pochvalu fotek. Fakt jsem se snažila, tak jsem moc ráda, že je to vidět! :)

      Vymazat
  3. Moc pěkný článek a hlavně parádní fotky :) Nemám to do Borumov zase až tak daleko a už dlouho siříkám, že bych si tam ráda udělala výlet :) Tak snad se k tomu koenčně brzy dpstanu :) Lákají mě ještě také broumovské skály :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Broumov je pro mě prostě láska, takže já ho doporučuji, kudy chodím. Broumovské stěny jsou také super. Psala jsem o nich něco málo v minulém článku z téhle série, ale opravdu nebylo moc pěkné počasí, takže jsme došli jen na Hvězdu. Určitě se musím vrátit třeba na podzim :)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...