sobota 7. září 2019

Krásný závěr prázdnin na výletech 🌞

Letos v létě jsem si dovolené a volných dnů moc neužila. Mám to tak tedy skoro každý rok, protože si málokdy dovolenou vybírám o prázdninách. Letošní horké dny ale byly ovlivněny nástupem do nové práce, takže to bylo o to šílenější. Jsem proto šťastná, že jsem nakonec ulovila aspoň dva dny volna na konci srpna a užila si opravdu krásný a slunečný závěr prázdnin.



Vypravili jsme se na dvě místa tady u nás na Náchodsku. V neděli jsme si vybrali výlet do přírody a v úterý do města. Obě místa měla co do sebe a dneska bych vám je ráda ukázala. Třeba vás i nalákám, abyste se k nám do východních Čech vypravili, protože já jsem výlet od výletu překvapenější, kolik krásy tady u nás máme. 

Tak jo, dneska máme na takové virtuální cestování ideální počasí, takže si klidně uvařte čaj a pojďte se se mnou podívat, kde že jsme tedy vlastně byli :)





Malé Svatoňovice a rozhledna Žaltman

V neděli jsme se rozhodli využít toho, že je poslední prázdninový den a vyjeli vlakem na výlet do přírody. Bylo opravdu velké horko, takže jsme se přímo ve Svatoňovicích moc nezdržovali, v infocentru si vzali mapu, koupili minci a vydali se na cestu. 



Ze začátku nás čekalo celkem dlouhé a hlavně hodně strmé stoupání, jelikož jsme se na rozhlednu vydali po modré, respektive zelené turistické trase. Moc bych tuto cestu nedoporučovala lidem, kteří nejsou příliš fyzicky zdatní, protože ty nastoupané metry byly opravdu znát. Já poslední dobou radši chodím do kopce než z kopce, takže jsem byla vlastně spokojená :D Navíc jsem se cestou dočkala nádherných výhledů do okolní krajiny a to je vždycky ta nejkrásnější odměna.







Cestou jsme potkali jen pár cyklistů a na samotné vyhlídce jednu úžasnou rodinku. Rodiče asi připravili pro děti jako rozloučení s prázdninami výlet spojený se sběrem hub a úplně mě to dojalo. Děti byly čtyři, měly připravenou svačinu z domu a všechny byly tak nadšené! To se v dnešní době málo vidí.




Výhled ze Žaltmanu




My jsme svačinu bohužel neměli, takže jsme se rozhodli najíst v Jestřebí boudě. To je vlastně spíš takové retro bistro, kde vaří výborná česká jídla. Já si dala dušenou mrkev, kterou jsem se naučila jíst ve školní jídelně od dětství ji miluju (asi jediná na světě), a můžu jedině doporučit!



Byl i zákusek - švestková buchta



Odjezd jsme nakonec měli opět z Malých Svatoňovic, do kterých jsme došli po červené. Byla to moc příjemná cesta lesem i loukami s krásnými výhledy a my si tak užili aspoň symbolicky rozloučení s letošním velmi hektickým létem. Určitě máme v plánu navštívit i muzeum bratří Čapků přímo ve Svatoňovicích, ale to zas jindy, až nebude přát počasí. Vlakem jsme nakonec jeli se studenty, kteří se po létě vraceli na intry. Musím říct, že jsem v tu chvíli byla vážně ráda, že mám ještě dovolenou a nemusím se stresovat.





Hronov

Po propršeném pondělí, které jsem nakonec celé strávila v Hradci se svými těhotnými kamarádkami :D, jsme se poslední den dovolené vydali do Hronova. Počasí se na ten den umoudřilo a i když už byl ve vzduchu cítit podzim, my jsme si ještě udělali pěkný letní výlet.





V Hronově jsem byla už v červnu, kdy jsem se odsud vydala na pěší túru do Náchoda. Tentokrát jsme se šli mrknout na náměstí, vyfotili se u rodného domu Aloise Jiráska a dali si výborný oběd. Byl to hodně klidný výlet, kdy jsme už potkávali skupiny školáků a mě to opět hodilo do takové nostalgické nálady. Já prostě miluji začátek školního roku, kdy se všechno uklidní a začíná něco nového.







Rodný dům A. Jiráska




I když jsme letos v létě moc necestovali, já jsem nakonec ráda, že jsme stihli aspoň něco a konečně zase o kousek víc poznali okolí našeho nového domova. Na podzim toho máme v plánu celkem dost, tak uvidíme, jak nám to nakonec všechno klapne. Nejvíc bych chtěla cestovat v říjnu, až tu Kuba nebude. Bohužel odjíždí v ten nejhorší možný termín - na podzim, takže si tu budu muset své nejoblíbenější období užít sama. Ale víte co? Já se na to těším! 

A vy si teďka užijte první zářijový víkend!

Váš Andreják

4 komentáře:

  1. MOC JSME NECESTOVALI? Děláš si srandu? Vždyť jsi celé léto přidávala fotky z cest. Jen v tomhle článku je několik výletů v jednom. Co já bych za to dala, podívat se aspoň na třetinu míst co ty. :D Ale chápu, že zpětně se ti to může zdát nedostatečné, možná že já taky cestuji dost, jen mi zpětně přijde, že pořád sedím doma. :D
    Držím palce, aby příští letní sezóny byly ještě nabitější a barevnější! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No fakt! :D Já na takový nízký počet výletů vůbec nejsem zvyklá! :D A nejhorší na tom je, že bych teda měla být odpočatá, když nikam nejezdím, ale naopak mi to přijde ještě horší. Docela jsme se rozjezdili teďka v září, tak snad už nebudu v tom svém měsíčním shrnutí tolik pesimistická :D

      Vymazat
  2. Ahoj, ja si taky užila spíše konec srpna, během léta nic moc kromě jedne menší dovolené :-D ale nestěžuju si, nastupovala jsem tež do nové prace, a tak no. Ty chaloupky jsou kouzelné, rodinka o které píšeš mě taky dostala, to je aspoň zakončení prazdnin - výlet do přírody. Jestli budu mít někdy děti, tak to tak taky budu dělat :-D. Přeješ pěkný první zářijový víkend a on už teď bude poslední :O. Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! A já než ti stihla odepsat, tak už běží druhý týden v říjnu :D Achjo, letí to šíleně rychle... Já bych ráda své děti jednou vychovávala také v tomto duchu - výlety, soužití s přírodou, vyhýbání se konzumu atd., tak snad se nám jednou zadaří :)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...