pátek 24. února 2017

My Travel Wishlist 2017 - Česká republika

Tak jak jsem si myslela, že tenhle článek psát na rok 2017 nebudu, tak ho teďka píšu s chutí. Věc se má tak... z roku 2016 mi zbylo plno míst, která jsme s Kubou nestihli navštívit, tak jsem si říkala, že to aspoň vydá přesně na celý letošní rok. Jenže já jsem cestoval veliký, takže jsem si samozřejmě mezitím vymyslela plno dalších míst, kam se nutně musím podívat :D Další věc je to, že ve vzduchu už je pomalu ale jistě cítit jaro a mě to vždycky tak nakopne, že bych nejradši vystřelila hned teď kamkoliv. V tu chvíli aspoň takový malý wishlist může fungovat jako pomocná berlička.


Každopádně to asi moc nepomáhá, protože já už se vidím kdekoliv, kde je to fajn, jak se kochám, ochutnávám, fotím a užívám si ten okamžik. No ... tak se snad brzy dočkáme toho jara :)
Pokud mě čtete pravidelně, tak víte, že jsem vám svůj wishlist slibovala asi před týdnem. Pak se ale stalo pár věcí a nutně jsem vám potřebovala postovat úplně jiné články, takže s ním přicházím až teď. Tak to nebudeme dlouho okecávat a jdeme se na to rovnou podívat.

Třeba máme nějaké body společné :)

Manětín
A začnu rovnou místem, které mám spojené s dětstvím. V Manětíně jsem strávila hodně letních, velikonočních, jarních a pak i zimích prázdnin. Mám tam totiž část své rodiny a hlavně o rok mladší sestřenici, takže jsme se fakt hodně vyblbly. Díky tomu jsem poznala, jaké to je prožít dětství na echt vesnici a rozhodně toho nelituju.

Perfektní to bylo! 

Zdroj: http://static.panoramio.com/photos/original/4992055.jpg
Jenže pak jsem dospěla, začaly se rojit povinnosti, vejška, málo času a já jsem se tam nebyla podívat asi tak 13 let. Letos bych to chtěla napravit v rámci nějaké menší cesty po západních Čechách. Nevím, jestli jste o tomto městečku něco slyšeli, ale je označováno za Perlu baroka, mají tam zámek, koupaliště, Chlumskou horu nebo zchátralý kostel sv. Barbory (kterej vypadá jak z hororu). Manětínsko taky spadá jako jedno z mála míst v ČR do oblasti tmavé oblohy, což znamená, že je tu minimální světelný smog, takže v noci je tu tma jak v pytli a můžete pozorovat hvězdy. V okolí se točily třeba i filmy Tomáše Vorla - Cesta z města atd. Tohle místo opravdu stojí za to vidět.

Oficiální stránky zde: http://www.manetin.cz/

Zdroj: https://www.zamek-manetin.cz/website/var/tmp/image-thumbnails/0/8234/thumb__OgTagImage/untitled-6_1.jpeg

Zdroj: http://foto.turistika.cz/foto/136671/791/lrg_20141012238.jpg

Ještěd
Nemůžu si zaboha vzpomenout, jestli jsem někdy na Ještědu byla jako malá se školou nebo spíš ne. Možná by mi mohla dát vědět v komentářích Marge :D.

Každopádně jestli jo, tak si to už nepamatuju, což znamená, že se tam musím vydat. 

Zdroj: http://www.rozhlednajested.cz/wp-content/uploads/2014/07/Je%C5%A1t%C4%9Bd-hlavni.jpg

V Liberci jsem byla několikrát, dokonce už i jednou s Kubou, tak proč se nepodívat i sem? Nejvíc bych si ale přála tam i přespat, i když ceny za pokoj jsou celkem pálka, tak si na to našetřím. Moc bych si přála zažít ten západ slunce a nejlíp i východ (jojo, jasně, řekla noční sova :D). A pak si dolů frčet na kolobrndě? Panejo, to zní jako super plán. Tak uvidíme, třeba na to letos dojde :)

Stránky hotelu: https://jested.cz/
Stránky rozhledny: http://www.rozhlednajested.cz/

Zdroj: http://1gr.cz/fotky/idnes/11/113/cl6/HIG35c8e4_mu_vysilaci_na_Jestedu_podzim_slusi..jpg?v=2

Třebíč - splněno
Třebíč je jedno z míst, který jsem viděla na mapě a řekla si, že tam se jednou podívám. Vůbec jsem nevěděla, co tam mají za památky, jak je to velké město, jak se tam z Hradce dostanu, ani nic jiného. Nějakým způsobem mi bylo sympatické, takže se objevilo na mém wishlistu. A byl to osudový výběr, protože Třebíč je městem památek UNESCO.

Přísahám, že jsem to fakt nevěděla. 

Zdroj: http://www.travelguide.cz/facilities/tg/full/90-6.jpg

Nejvíc se těším na židovský hřbitov a židovskou čtvrť. Jak už víte, na hřbitovy jsem blázen, takže to mi nesmí uniknout. Jelikož Kuba je radši na přírodu, tak mi udělalo radost taky to, když jsem se dočetla, že okolí Třebíče patří mezi nejčistší v ČR a celkově je tam moc pěkná příroda, tak snad nebudeme zklamaní.

Stránky města: http://www.trebic.cz/

Zdroj: http://foto.turistika.cz/foto/11885/15235/full_053488_img_4520.jpg
Zdroj: http://www.mkstrebic.cz/data_5/3normal.jpg

Mikulov - splněno
Zato z Mikulova jsem viděla asi tak 3 101 557 fotek a všechny byly tak boží, že to holt byla láska na první pohled. Chci na náměstí, zámek, Svatej kopeček a pak klidně zapadnu do nějakýho sklípku. Stejně jako v Třebíči, tak i tady je rozsáhlá židovská obec s domy, synagogou a hřbitovem. Letos to mám asi nějak zaměřeno na židovskou tématiku.

Stránky města: http://www.mikulov.cz/cz/

Zdroj: http://www.vyletnik.cz/images/vylet/uzivatele/vlasta79/mikulov-a3a.jpg

Zdroj: http://www.janmiklin.cz/photos/mikulov-12146.jpg
Zdroj: http://itras.cz/fotogalerie/kozi-hradek-mikulov/velke/kozi-hradek-mikulov-008.jpg

Trutnov - splněno
Trutnov patří mezi mé obrovské resty. Opravdu se ze srdce stydím, že ačkoliv jsem z východních Čech, tak tohle krásné město mě zatím úplně minulo. Nechápu, jak je to možný, z Hradce vlakem bych tam byla za hoďku a čtvrt, je to jenom 70 kiláků.

No nic, přestanu se divit a začnu jednat :D. 

Zdroj: http://g.denik.cz/23/9e/krkonose-mesto-trutnov0915_denik-630.jpg

Nejvíc se mi tam samozřejmě líbí slavné Krakonošovo náměstí. I kdybych tam měla jet jenom kvůli tomuhle, tak prostě jedu :D. Naštěstí tu mají i plno kostelů, parků a přírody, takže ať máte rádi turistiku nebo historii, přijdete si na oboje, což je pro mě naprosto ideální. Příroda v kombinaci s architekturou, to já můžu. A díky tomu, že je to právě takovejhle kousíček od Hradce, tak mi na to bude stačit jeden prodloužený víkend. Ideálka.

Oficiální stránky města: http://www.trutnov.cz/

Zdroj: http://www.asker.cz/editor/filestore/Image/trutnov%20salek_400_x_640.jpg

A to pro tento rok bude stačit :) Nesmíme zapomenout, že mi z loňska zbyl Jindřichův Hradec, Litomyšl a Králíky. Že za měsíc a půl letíme do Vietnamu a že se určitě vydáme i na místa, která vůbec teďka v plánu nejsou (jako každý rok :).

A kam se chystáte letos vy? 
Dejte mi vědět, ráda se nechám inspirovat.

Krásný víkend!

Váš Andreják

14 komentářů:

  1. všetky miesta vyzerajú okúzlujúco! ja som bola v česku zatiaľ len v Olomouci a bolo tam krásne ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já na Slovensku zas jen v Košicích, s tím bych taky měla něco dělat :( a v Olomouci poprvé teprve loni? Je to se mnou děs, objevuju krásy rodné země až teďka, ale furt lepší pozdě než nikdy :)

      Vymazat
  2. Tak kromě Manětína jsem byla všude. My letos máme v plánu hlavně zahraničí - Polsko a Budapešt.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti upřímně závidím. My jsme nikdy jako rodina moc necestovali, akorát trochu po těch východních Čechách a pak právě k příbuzným na ten západ Čech. Polsko i Budapešť bude určitě super, taky se jednou v budoucnosti chystám :)

      Vymazat
    2. Já cestuji s přítelem, s rodinou už ne. Když jsem byla malá, tak jsme cestovali, ale upřímně, skoro nic si nepamatuji a cestování si užívám právě teď.

      Vymazat
    3. Tak to je vůbec paráda :) my se s přítelem právě taky snažíme jezdit, kde se dá, protože jsem tohle všechno jako malá prošvihla (narozdíl od něj, kterej byl s rodičema snad všude, fakt mu to závidim). Na druhou stranu je to možná i lepší jezdit po světě až teď, protože bych si to třeba taky nepamatovala jako ty. Stejně si myslim, že cestování je prostě úplně nejlepší investice peněz. Ty vzpomínky za to rozhodně stojej :)

      Vymazat
  3. Povinně si zařadíš na seznam Boskovice (pokud jsi tam ještě nebyla) :) Je fajn, že poznáváte i Českou republiku!

    www.secretsofm.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, dobře! Povinně zařazuju na seznam Boskovice :D bohužel jsem tam ještě nebyla, všechno to dohánim až poslední 2 roky :)
      Btw. Markét, ty seš z Boskovic? :D

      Vymazat
  4. To je super článek! Možná Ti ukradnu nápad a nějaký podobný taky vytvořím.:)) Máme společnou Třebíč - bydlí tam totiž jedna z mých nejbližších kamarádek a už delší dobu se jí chystám navštívit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, určitě si nápad ukradni, protože zrovna u tebe si o tom fakt ráda přečtu :) No vidíš to, to by byla dobrá náhoda, kdybychom se do Třebíče vydaly zrovna ve stejnou dobu :D takhle jsem se potkala se svoji ségrou loni v Děčíně :))

      Vymazat
  5. Pocházím z Třebíče, a i když jsem vyrůstala s těmito památkami UNESCO kolem sebe a už mě tolik neuchvacují (dobře, bazilika sv. Prokopa mě uchvacuje pořád), potvrzuji, že je to turisticky velmi zajímavé místo, které rozhodně stojí za vidění a příroda je pěkná už jen proto, že je to Vysočina :)
    Z Česka toho moc procestováno nemám a z tvého seznamu mě asi nejvíc zaujal Mikulov, to by mohl být krásný víceúčelový výlet, za turistikou, památkami a za vínem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš, že pocházíš z tak krásného města :) já jsem třeba hodně ráda, že jsem z Hradce, protože je to tady prostě pěkný, zelený, klidný.
      Jinak taky ráda spojuju víc aktivit, co se dají ve městě dělat. Projít památky, nějaké muzeum, pak příroda a nejlíp i nějaký sport :)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...