sobota 13. září 2014

Hej Stockholm!

Na konci letošního léta jsem zažila tu nejlepší dovolenou v životě. Vždycky jsem si myslela, že top dovolená musí být u moře s přítelem, takže jsem byla celkem překvapená, že to bylo ve Švédsku a s kolegyní z práce :D. Vlastně ani jedna z nás neví, jak nás to vůbec napadlo vycestovat zrovna tam...prostě jsme koupily letenky, sehnaly ten nejúžasnější hostel za pár korun přímo v centru a letěly. Jediný, co jsme věděly, bylo to, že je to tam hrozně drahý (což se potvrdilo :D) a že nutně musíme do Vasa museet (kde to bylo naprosto geniální!).

 Hned první den jsme zjistily, že ve Stockholmu:
  • všichni jezdí na kole. Cyklistický stezky jsou úplně všude, dokonce dvouproudé a než jsme si na to zvykly, tak nás několikrát málem srazilo kolo.
  • všichni chlapi vypadaj úplně stejně = jak vystřižený z módního časopisu. Oblek, brýle a strniště v každém věku.
  • všechny ženský jsou krásně hubený!
  • lidi asi nevaří doma a jedí jen v restauracích :D. Trvalo nám asi 3 hodiny, než jsme našly nějakej normální obchod (nakonec to byl Coop, což mě dostalo asi nejvíc :D), takže jsme byly šťastný i za Burger King.
  • moc lidí nemá psa, potkaly jsme jich fakt jen pár.
  • je neuvěřitelně čisto! Žádné žvýkačky, vajgly, zvratky :D
  • nejsou skoro žádní žebráci. Málokdy se mi stalo, že by mě někdo otravoval, že chce peníze.
  • je fakt draho. Vše je tak 3x dražší než u nás, takže pokud jedete fakt jen na trip s přespáním v hostelu, doporučuju vzít si jídlo s sebou.
  • mají nádhernou architekturu. Tím, že Stockholm nebyl zničenej válkou, tak na každým kroku narazíte na úžasnou stavbu, která je jak z jiného světa.
  • je na každým rohu H&M a všechny prostory jsou vybavený nábytkem z IKEA - nečekaně :D
  • hrozně fouká a počasí se mění doslova z vteřiny na vteřinu.

Byly jsme tam celkem 4 dny, ale poslední den už byl spíš takovej cestovní. Celkově nás ten výlet stál cca 8 tisíc a to jsme moc nejedly. Co rozhodně můžu doporučit, tak je Vasa museet a Nordiska museet. Jsou to dvě muzea, která leží hned vedle sebe a obě stojí za to navštívit. Uvnitř se dá fotit a malou ukázku máte kdyžtak níž :). Jak jsem psala, tak jsme bydlely v hostelu. My jsme si vybraly Old Town, kterej byl v podstatě přímo uprostřed starého města na ostrově Gamla Stan. Sice byl ve sklepě, ale to nám bylo jedno, protože jsme se tam stejně chodily jen vyspat. Za mě rozhodně toto ubytování doporučuju, krásně čisto, v kuchyni těstoviny a kafe zdarma, připojení na wifi a milý personál.


Musím přiznat, že jsme měly neuvěřitelný štěstí na to, že nám fakt všechno vycházelo. Pršelo jenom jednou a to jsme zrovna byly v těch muzeích a než jsme vylezly ven, tak zase krásně svítilo. Podařilo se nám přimíchat se k demonstraci proti přištěhovalcům, zvládly jsme se poprvé samy odbavit na letišti, měly jsme štěstí na spolubydlící na pokoji, i když jeden týpek z Číny si sušil spodky uprostřed pokoje ... :D Když to tak shrnu, tak jsem za 4 dny tam stihla víc než na nějaké dovolené u moře za týden. Hodně mě to i nakoplo k dalšímu cestování, takže příštím městem bude Varšava :).

A co vy? Zažily jste taky letos super dovolenou?

Pěkný víkend všem!
Váš Andreják



Demonstrace














Jsme docela bloudily, protože názvy ulic pro nás byly nezapamtovatelný :D






Nordiska museet





Ladily mi ponožky :D


Vasa!






Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...