neděle 10. července 2016

Rozjezd prázdnin ve velkém - Rock for People 2016 a Königgrätz 1866

Tak jo, pocity a zážitky se pořádně rozležely, takže je nejvyšší čas podělit se o to všechno i s vámi. Lepší začátek léta jsem si ani nemohla přát. Celý minulý víkend byl totiž věnovaný 150. výročí bitvy u Hradce Králové 1866 (taky se jí říká bitva u Chlumu nebo u Sadové), kde zemřelo nejen několik desítek tisíc vojáků, ale také sedm tisíc koní. Letos byl na jejich počest odhalen nádherný památník, který ale bohužel nemám nafocený. Po těchto oslavách, které vyvrcholily rekonstrukcí bitvy naprosto neuvěřitelných rozměrů, hlavně co se návštěvnosti týče (bylo nás tam 30 tisíc, což je stejně jako na Rock for People), jsme se vydali právě na RfP.



Výročí bitvy Königgrätz 1866 provázelo po celý rok plno doprovodných akcí. Začátek byl hned 1.ledna, kdy mu bylo věnovaný videomapping a tenkrát to vyvolalo naprosto šílenou reakci naštvaných Hradečanů, kteří chtěli na Nový rok ohňostroj a ne nějakej blbej videomapping. Ten byl přitom nádherně udělaný, muselo to opravdu stát plno nervů, práce a samozřejmě i peněz. Ale člověk se prostě nezavděčí všem. V sobotu 2.července se proto udělal ohňostroj větší a snad už byli všichni spokojení :D




Samotná rekonstrukce bitvy probíhala 3. července, stejně jako v roce 1866. Mediální tváří bitvy se stal Václav Vydra, kterýmu to na tom koni neuvěřitelně šlo. Jak jsem už psala na začátku, sešlo se nás tam cca 30 tisíc a musím říct, že to ani sami pořadatelé nečekali. Lidi přijíždějící od Hradce na poslední chvíli totálně ucpali příjezdovou cestu, takže se začátek musel ještě o chvilku posouvat, zpátky do Hradce vyjížděli z parkoviště taky několik hodin, celý to tam řídila policie, teď do toho ten hic, no parádička :D. Bitva samotná byla ale krásná, celou dobu trvání doprovázená komentářem a hudbou a člověka až mrazilo, když mu došlo, že takhle se na tom místě lidi vraždili doopravdy. 

Pokud jste tam nikdy nebyli, rozhodně doporučuju se tam vydat. Přímo na místě je i muzeum věnované bitvě a rekonstrukce samotné bitvy se koná zdarma každoročně ve stejnou dobu. Odkaz na památník máte zde.

A za mnou davy a davy a nekončící davy :D








Rock for People měl letos nějaký menší areál, ale zato opět super počasí. Sprchlo nám chvilku hned v neděli, zrovna když hrála snad nejlepší kapela letošního RfP a to Royal Republic! Týhle kapele to pěkně šlape a já jsem ráda, že jsem je konečně viděla, protože když tu byli před 3 rokama, tak jsem je kvůli práci prošvihla. Další kapely, co se mi líbily, byly třeba Anti-flag - udělali naprosto úžasnou show, a X Ambassadors, který jsem vůbec neznala. Pak jsem si zapařila na klasiku jako Horkýže Slíže a Tři Sestry a opět se nechala zklamat Offspringama, stejně jako když jsem byla na RfP poprvé v roce 2009. Letos musím vyzdvihnout úžasný jídlo, který bylo všude kolem. Už to nejsou jenom klobásy, langoše a hamburgery, ale např. Špagetárna je naprosto geniální nápad nebo i obyčejné čerstvé bagety chutnaly taky super. Snad budou pořadatelé v příštích ročnících pokračovat ve stejném duchu. Tenhle rok jsem tam byla už poosmé! a už se těším na příští ročník.


Plácala plácala - velmi radost :D
Týhle fotce jsem musela stáhnout všechny barvy, aby nebyl vidět můj strašně spálenej frňák :D

Doufám, že moje léto bude dál pokračovat na stejný super vlně. Už máme naplánovaný výlet na příští víkend, pak víkend strávený v Adršpachu, dovolenou v Děčíně a plno toho ještě určitě přibyde.

Krásný start nového týdne a klidně napište, jak si zatím léto užíváte vy :)

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...