čtvrtek 10. října 2019

🍁🍂💛 Podzimní Broumovsko ve skalách 💛🍂🍁

Článek vznikl ve spolupráci s broumovsko.cz

Pamatujete si na můj článek o tom, jak je důležité si přát, který jsem zveřejnila cca před 2 a půl lety? Tenkrát jsem byla bez práce, což pro někoho může znít strašně, ale já jsem byla šťastná. Mám pocit, že teďka zažívám nějaké zvláštní deja vu - uplynulo několik let, jsem na úplně jiném místě, ale situace se opakuje. Asi tak v půlce letošního léta jsem po první návštěvě Broumova, naprosto okouzlená místní architekturou i přírodou, vyslovila přání, že bych se sem co nejdřív ráda vrátila. Týden nato jsme už s Kubou brázdili okolní kopečky na kole, před 14 dny lezli po Teplických skalách a minulý víkend bylo dílo dokonáno něčím, o čem se mi snad na startu psaní tohoto blogu ani nezdálo. Díky broumovsko.cz jsem se totiž zúčastnila svého prvního bloggerského tripu! A to nečekaně po krásách Broumovska! A dneska bych vám ráda ukázala jeho první část.

Fotky barevné a slunečné jsou z Teplických skal. Fotky ponuré a mlhavé z Broumovských stěn :)



Už v létě jsem si říkala, že podzim tady v té krajině musí být nádherný. Trochu jsme ho naťukli právě před těmi dvěma týdny s Kubou, ale to ještě nemělo tu správnou atmosféru. Ten krásný barevný podzim totiž odstartoval teprve až teď a my si užili jak sluníčko, tak takové to správné podzimní mlhavo.



Vyjet do skal na podzim má nesporně hodně výhod. Zaprvé se neuškvaříte na přímém slunci, zadruhé si vychutnáte tu pravou krásu přírody a zatřetí se nemačkáte s milionem dalších turistů. Ceny za ubytování bývají také nižší (my jsme bydleli v hotelu Zámeček v Janovičkách) a i když vám prší nebo je pošmourno, tak to naopak přidá na kráse celého zážitku. Já jako introvert jsem z toho byla naprosto nadšená - z toho ticha a barev - jak už jsem psala na svém IG, tohle byla potěcha introvertovy duše.




My jsme se během víkendu vydali do dvou míst Geoparku Broumovsko - v sobotu, když bylo pošmourno, jsme si prošli část Broumovských stěn, v neděli se vypravili do skalního města Teplických skal. Pokud slovo geopark vidíte poprvé, tak nejste sami, já na to taky koukala jak sůva z nudlí. Naštěstí jsme ještě před výpravou měli prezentaci, kde jsme se dozvěděli, co to vůbec je, kde to najdeme a co to znamená. A vy se to můžete dozvědět taky, stačí kliknout sem :) Mě zaujalo, že do geoparku Broumovsko spadá třeba i Žaltman, kde jsme byli s Kubou letos na konci prázdnin.



Broumovské stěny jsme si s Kubou tak trochu prolezli cca před 3 lety s kamarádkou Verčou, jejíž tatínek má v Polici nad Metují chatu. Nestihli jsme ale to nejdůležitější a to Hvězdu a Kovářskou rokli. Pamatuji si, že už tenkrát jsem si říkala, že na podzim tam musí být nádherně, dokonce jsme se domlouvali, že tam znovu zajedeme v říjnu, ale bohužel jsme se pak nebyli schopni shodnout na nějakém pevném termínu. A tak jsem očividně dostala šanci to napravit teďka po těch 3 letech.



I když jsme si z Hvězdy nemohli užít ty pravé výhledy do krajiny, tak jsem ráda, že jsem skály zažila právě i v tomto mlhavém podzimním módu. V tomhle počasí máte totiž téměř 100% jistotu, že nahoře nikoho nepotkáte. Většina lidí si sedí pěkně doma v teploučku, ale přitom je to taková škoda! A úplně největší zážitek je to prý v zimě, když je všude všechno namrzlé. Hmmm, to zní jako výzva! :D




Teplické skály patří mezi tzv. Skalní města. Většina z vás pravděpodobně zná Adršpach, ale kdo z vás byl v Teplických skalách? Hm? Tohle místo je možná spíše pro fajnšmekry a milovníky turistiky, protože jeho krásu si musíte zasloužit. Není to tak, že zaplatíte vstupné, vlezete dovnitř a wow tady skála, tady skála, fotíte a pózujete. Kdepak! Krásu Teplických skal totiž objevujete postupně, musíte si za ní nastoupat několik desítek metrů převýšení a pak dostanete něco za odměnu. A takhle by to mělo být! Zaprvé máte pocit, že jste pro sebe něco udělali a zadruhé se tímto eliminuje množství tzv. sběratelů památek, kteří si vždy jen odškrtnou místo v seznamu, udělají jednu fotku, naskočej zpět do auta a frčej o dům dál. Teplické skály jsou prostě pro lidi, kteří o to stojí.




Základní turistický okruh má 5,9 km a doporučuje se na něj vyhradit cca 3 hodiny. Můžete se ale vydat i po delší trase, kterou jsme si prošli právě my s Kubou týden před touto výpravou (mrk sem). My jsme měli speciálně pro tuto výpravu skvělou průvodkyni a díky ní jsem se dozvěděla plno zajímavých věcí. Například to, že u jednoho skalního útvaru s názvem Smetana u klavíru jakási slečna hledala TU smetanu u klavíru a furt ji nemohla najít :D. No, dobře, to bylo spíš pro pobavení, ale z toho důležitého jsem si odnesla třeba terminus technicus "kořenový krápník". Do té doby jsem neměla ani páru o tom, že něco takového existuje.





Také jsme se dozvěděli o hnízdění sokolů a jejich speciální symbióze s krkavci. Škoda, že tyto komentované prohlídky Teplické skály nenabízí ve svém programu, ale chápu, že časově i provedením by to bylo opravdu náročné. Úplně náhodou jsem ale narazila na Youtube na tento krásný dokument České televize, který Broumovsko perfektně znázorňuje. Plno informací se dozvíte právě tady a to nejenom o skalách. V tomto dokumentu se objevují právě třeba i broumovské kostelíky, za kterými jsme se s Kubou vydali už v létě (a bohužel nestihli všechny!) a které pro mě znamenaly největší letošní cestovatelský zážitek.


Z těch důležitých přírodních krás Broumovska mi chybí ještě navštívit Ostaš a světe div se právě i Adršpach. V zimě bychom s Kubou rádi zajeli do Božanova aspoň na víkend a uvidíme, co nakonec všechno ještě objevíme. A pokud zaujalo Broumovsko i vás nebo tuto krásnou část naší republiky už znáte a rádi byste přispěli svou fotkou z vaší výpravy, můžete se do konce listopadu zúčastnit soutěže.



A co na Broumovsku dělat, když fakt leje jako z konve, se dozvíte příště :)
Určitě chystám minimálně ještě jeden článek právě o těchto aktivitách, protože občas se prostě počasí nevydaří tak, jak bychom si přáli. Naštěstí Broumovsko nabízí i hodně variant indoorových aktivit, takže se určitě těšte na to, co pro vás chystám. Zatím jdu ale přemýšlet o tom, kam se vypravím příště, protože podzim to konečně rozjíždí na plné obrátky.

Mějte se krásně a podzimnímu výletování ZDAR!

Váš Andreják





8 komentářů:

  1. Ten článek o tom jak je důležité si přát si určitě přečtu a naprosto s touto myšlenkou souhlasím... blogersky trip? Tak to už je docela úspěch ne :-)? Gratuluji. Fotky jsou moc pekne a tipy na to co dělat na výletě když prší se těším, déšť je pro mě takový strašák všech výletů :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, taky si říkám, že je to asi už důležitý milník v mém blogování :D. Článek o tipech budu psát asi příští týden, tak pak můžeš mrknout :)

      Vymazat
  2. Nádherné fotky! Mám hrozně ráda takové procházky přírodou a skály jsou úžasné :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Já jsem se do toho Broumovska asi fakt zamilovala <3 tady je ta příroda úplně jak nedotčená :)

      Vymazat
  3. Krásné fotečky,Broumovské skály,to je nádhera,stejně jako Prachovské.Obojí jsou úžasné,moc ráda chodím do přírody,do skal,do lesů,člověk si dokonale vyčistí hlavu,příjde na pozitivní myšlenky,prostě krása.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příroda je nejlepší lékař! Mně se v ní vždycky neuvěřitelně uleví. A ano i Prachovské skály jsou nádherné. Celkově si myslím, že v ČR máme jednu z nejkrásnějších přírodních scenérií na světě. Nic nemá na české lesy. Vždycky když jsem někde v zahraničí, tak na ně s láskou vzpomínám a už se nemůžu dočkat, až do nich zase vkročím :).

      Vymazat
  4. Na Broumovsku jsem byla jen jednou, kdysi z rodiči, ale takhle krásné vzpomínky na to nemám (rozuměj: skoro si to nepamatuji, jen tu krásnou knihovnu, protože si pamatuju, že se tam nějak nesmělo fotit tehdy :D).

    Krásné fotky! Přeji spoustu nádherných podzimních výletů ještě! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Jééé, musíš přijet! Tady je to všude naprosto kouzelné :)
      A díky, na další výlet se snad vydám už s Kubou teďka v neděli <3

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...