pátek 15. ledna 2016

Peru a Bolívie I. - Přípravy a cesta

Volejme sláva a tři dny se radujme! Konečně je tu první část slibovaného článku cestovatelského. Dlouho jsem přemýšlela, jak tohle téma vlastně zpracovat a nacpat do jednoho článku. To bylo po mnoha pokusech vyhodnoceno jako nemožné, takže jsem se rozhodla ho rozdělit hned do několika. Vím, že fotky frčí víc než samotný text, ale nakonec jsem se stejně nevyhnula informativním šlánkům. Takže vy, kteří se chystáte do Jižní Ameriky poprvé, možná oceníte nějaké info na začátek. Aby to nebyla taková nuda, proložím to pár fotkama :)




Co je třeba zařídit před cestou?

Očkování - na očkování jsem začala chodit už 3 a půl měsíce před odletem. Jelikož jsem neměla očkování ani jedno, zabralo to hodně času. Nechala jsem si očkovat žloutenku A, B, břišní tyfus, vzteklinu, žlutou zimnici. Většina vakcín je na více dávek, proto to tak trvá. Pokud se vydáte do pralesů, pravděpodobně dostanete ještě antimalarika. Očkování mě vyšlo celkem na dost, bylo to určitě několik tisíc, ale takovou žloutenku mám díky tomu už doživotně. Také se zeptejte v pojišťovně, jestli vám něco z toho neproplatěj. Já dostala zpět 500 Kč.

Doklady - v první řadě není potřeba vyřizovat předem žádné vízum. V letadle vám dají akorát vstupní formulář, ale pozor na to, Peruánci i Bolívijci jsou ouřadové, takže stále budete muset vyplňovat čísla pasu atd. Potřebujete tedy jen pas, který jsem si ještě naskenovala a poslala na e-mail a ofotila si ho. Také jsem si pro jistotu vzala pár svých fotek. Samozřejmě jsem si zaplatila cestovní pojištění, vyšlo mě na necelou tisícovku.

Finance - Směnila jsem si cca 20.000 Kč na americké dolary a eura (zvláště dolarama se dá v některých případech platit i přímo tam) a samozřejmě jsem si s sebou ještě vzala platební kartu. Nejednou jsme to využili, když jsme např. nemohli najít žádnou směnárnu, ale bankomatů bylo zrovna všude dost :D.

Mobilní telefon - určitě si pro jistotu zařiďte roaming, ale doporučuju mobil vůbec nepoužívat, pouze na připojení na wi-fi, kterých je všude ve městech dostatek (v podstatě každá restaurace má svojí wi-fi). Ceny za volání i přijímání hovorů jsou doslova šílené, takže domů jsem se ohlásila třeba jednou za týden posláním e-mailu.

Bylo nás pět :D

Co s sebou?

Jelikož jsme letěli na celý měsíc, tak jsme si museli zabalit dostatek věcí, ale ne zas hodně, protože jsme měli v plánu nezdržovat se moc na místě a lézt po horách. Váhový limit byl daný leteckou společností, takže jsme toho využili. Velká výhoda je využití tzv. depozitu na hotelech, když víte, že jdete na několikadenní trek, tak si vezmete jen část věcí, které potřebujete a pak se pro zbytek vrátíte.
Celkově není třeba si s sebou brát moc oblečení, vše jde vždy vyprat v tzv. lavanderiích (kterých je všude dostatek, nabízejí to i hostely samotné). Stačí pár triček i spodního prádla. Kalhoty jsem třeba měla jen jedny a kraťasy dvoje, mikinu taky jednu a jednu bundu. Na oblečení se dá opravdu ušetřit hodně místa, takže jsem kupovala funkční a lehké prádlo. Finančně je to možná náročnější, ale vyplatí se to, jelikož to máte na celý život. Jelikož jsme jeli do hor, měla jsem s sebou i čepici, rukavice, teplé ponožky atd.
Dále jsem vezla spacák, hrníček, lahev na vodu (vodu si zde musíte kupovat nebo filtrovat), základní kosmetiku (sprcháč, šampon, krém, vlhčené ubrousky, TOALEŤÁK!) - není třeba brát si dekorativku, opravdu není čas se líčit, odličovat atd., zvlášť pokud spíte ve stanu. Co však potřeba je, tak je lékárnička. Pokud plánujete několikadenní treky se spaním v přírodě, tak samozřejmě stan, karimatku, vařič, konzervy a jídlo v pytlíkách, trekové hole.... Určitě si vezměte pevné boty a jedny boty na přezutí (já měla žabky a ještě jedny síťovky) a rozhodně pokrývku hlavy, sluneční brýle a opalováky. Na finance a doklady jsem si koupila speciální kapsičku na tělo - tam jsem měla v nepromokavém pouzdře očkovací průkaz a pas a větší obnos peněz. Pak jsem si vzala malou tašku přes rameno, kde jsem měla normálně peněženku s penězi na jeden den.

Jedno z našich stanovišť na treku, karimatky se skvěle hodily
Všude samá lama, alpaka nebo vikuňa ... tady vidíte, co jsem měla na sobě

A tady mi ani všechno oblečení, co jsem měla sebou, nestačilo :D

Kdy a jak letět?

Letěli jsme v půlce října a v půlce listopadu se vraceli. Říkám rovnou, že na kratší dobu se to nevyplatí, takže pokud máte benevolentního zaměstnavatele, využijte toho a opravdu leťte na celý měsíc. My jsme ještě využili toho, že v říjnu i v listopadu je svátek, takže jsme ušetřili dva dny dovolené. Není to nic extra, ale každý den se hodí. Musím říct, že i období jsme vybrali dobré, protože hlavní turistická sezóna je již ukončená a zároveň ještě nenastalo období dešťů.
Letenka se kupovala už v dubnu. Klasicky jsem si hlídala portály jako letuska.cz nebo pelikan.cz. Velké štěstí bylo, že jsem sehnala let jen s jedním přestupem a hodně jsme tím ušetřili čas strávený na letišti. Přestupovali jsme pouze v Paříži, kam letíte max. hodinu a půl, pak jsme asi hodinu čekali na letišti a rovnou to letělo do Limy. Let Paříž - Lima trval cca 12 hodin. Zpáteční letenka na jednu osobu vyšla na necelých 20 tisíc a letěli jsme společností Air France - naprosto doporučuju! Výborný servis!
Nedokážu hodnotit služby cestovních kanceláří, ale pokud jste aspoň trochu schopni se o sebe sami postarat, tak cestovku nepotřebujete. My jsme nikdo neuměl španělsky a i tak jsme se všude zvládli domluvit a co bylo potřeba, to se zařídilo v pohodě. Stačí si předem na internetu zjistit informace a cestu naplánovat dopředu (moc nedoporučuju papírové průvodce, jelikož tady se mění vše ze dne na den, spíše koukejte na aktuální diskuze na netu). Ušetříte cca polovinu ceny a ještě si sami rozhodnete, co vlastně chcete dělat. S cestovkou je cena cca 100.000 Kč, my jsme to měli cca 50.000 Kč na osobu (i s letenkou).

Jedno z jídel v letadle, fakt jsme hlady netrpěli

Děkuji všem, kteří dočetli až sem. Příště si dáme nějaké další informace, např. jak se dá v Peru a Bolívii cestovat, kde se dá bydlet, čím se tam vůbec platí a na co se připravit. Pokud máte už teď info k něčemu, o čem jsem psala, ozvěte se :)

Váš Andreják

2 komentáře:

  1. Ahoj, bezva článek! O dovolené v Latinské Americe sním už delší dobu a konečně to vypadá, že by to mělo vyjít letos. Chtěli bychom s partou přátel vyrazit na road trip, který bude začínat v Kolumbii, pokračovat právě v Peru a končit v Bolívii. Na Peru budeme mít bohužel jen 8 dní a tak bych se Vás chtěla zeptat, co rozhodně nesmíme vynechat. Nějaké info jsem si našla už tady: Peru. Nicméně mě hlavně zajímá názor z Vaší osobní zkušenosti. Díky za odpověď, R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud na to máte tak málo času, tak určitě doporučuji Cuzco a okolí (Machu Picchu, Pisac...). V Peru je na prd, že jsou všechna krásná místa od sebe hodně daleko, takže člověk několik dní stráví na cestě. Jediné do Cuzco má kolem sebe více památek i přírodních krás 👍☺️

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...