úterý 26. ledna 2016

Peru a Bolívie III. - Co byste ještě měli vědět?


Kolikrát za ten měsíc, co jsme v Jižní Americe byli, jsem se setkala s plno věcma, na který jsem koukala jako péro z gauče :D. Lidé zde žijou prostě jinak než my, čas pro ně plyne jinak, peníze pro ně znamenají něco jiného a všechno je prostě úplně naruby. Sepsala jsem proto pár bodů, které mě zaujaly a můžou vám třeba pomoct, až se do těchto krajů vydáte.
Jinak jsem se dneska zúčastnila soutěže o letenky do Limy a byla by to teda fakt pecka, kdybych vyhrála, tak držte palce! :)


Co byste měli vědět?

- čas zde plyne relativně, vládne tu maňana. To, že mají na všechno času dost však neznamená, že by vám nechtěli pomoct, jen to holt trvá trochu dýl.
- je potřeba smlouvat, dokonce se to skoro i vyžaduje. Je dobré mít stále u sebe bloček a tužku nebo mobil, kalkulačku, kam čísla nacvakáte - pokud umíte španělsky, máte vyhráno. Mimo sezónu se dá slušně usmlouvat třeba ubytování i doprava.

Dámy prodávaly na trhách v krojích



- nenechte se přemluvit do všech možných výletů apod. tyto výlety jste schopni si zorganizovat sami za mnohem nižší cenu - v tomto případě se z vás pouze snaží vymámit peníze, využívají rozkvětu turismu a naháněčů je všude mraky. Díky těmto naháněčům ale zase máte jistotu, že seženete v pohodě ubytování, i když přijedete na nádraží ve tři ráno.
- stále se něco slaví, takže byly noci, kdy se člověk prostě nevyspal, jelikož do dvou do rána hrála hudba a od tří už zvonily zvony, co svolávaly na ranní mši.

Jeden z našich výletů :)


A tady se zrovna něco slaví

nádherné kroje

- den tu začíná velice brzy ráno a velice brzy také končí. Stmívá se mezí pátou až šestou odpolední, takže pokud jste v přírodě, myslete na to, abyste včas postavili stan.
- Peru je plné pivovarů, takže pivo tu v pohodě seženete, jen se vyrábí ve větších lahvích (650 ml).
- jedno z národních pokrmů je tzv. CUY (:kují:), což je morče. Doporučuji ochutnat.

Pívo :D

muck s morčátkem

Občas se dalo sehnat i plechovkové pivo :)

- všude je hrozný nepořádek, rozestavěné domy a na ulicích hejna psů, na loukách zas samá lama a osel.
- pokud jedete do vyšších nadmořských výšek, tak je to samý šutr a písek a skoro žádný strom.
- než jsem letěla, nechala jsem si od kamaráda píchnout něco na ředění krve a ještě si lupla Detralex. Určitě doporučuju, pokud trpíte na otoky kotníků a ucpávání žil.

Takovýchto splácanin je tam všude plno

Tohle bývala řeka, teďka už jenom bordel







- kupujte čerstvé ovoce a zeleninu, mají to tu za pár korun a výborné
- když si budete někoho chtít vyfotit, může se stát, že po vás bude chtít peníze - často se to stává i u zvířat a zvlášť v Bolívii

Mrkve jako prase!



Táhla za sebou chudáka lamu a běžela s nataženou rukou :D

Další článek bude už o trekách, takže čekejte nějaké fotky přírody a snad i pro vás důležité informace :). Já zítra odjíždím na koncert Slipknot a v sobotu na Ellie Goulding, tak určitě čekejte i článek z tohoto soudku - hrozně mega se těšim!

Krásný zbytek úterý.

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...