úterý 15. dubna 2014

Proč si psát deník

Možná Vás to ještě ani nenapadlo, možná jste o tom už přemýšleli, ale říkali jste si, že stejně dlouho nevydržíte a možná právě začínáte. Ať to, či ono, určitě stojí o tom alespoň zauvažovat :).
Já si píšu deník nepravidelně snad od té doby, co umím psát a pravidelně od 12 let, což už je pěkná řádka let. Někdy prostě nemám chuť, tak nepíšu, někdy bych psala nonstop, ale déle jak týden nepsat nevydržím. Deník se snažím nenosit moc mezi lidi, přece jenom je to moje soukromí, ale na dovolenou si ho třeba beru :). Mám jen jeden vždy na půl roku, takže nemám rozdělený např. cestovní, i když bych ho určitě využila. Pokud se bojíte, že nepopíšete celý sešit, nebo že se na to brzy vykašlete, tak doporučuju začít si nejprve psát krátké zážitky přímo do diáře. Teprve tam zjistíte, že Vám je to málo a potřebujete více prostoru.


Je libo cestovní deník?

Je spousta cest, jak deník psát. Já píšu stylem datum, den v týdnu, čas a pak rovnou co se stalo ten den. Není to tak ale vždycky, někdy píšu prostě různé úvahy, co mě v tu chvíli napadají. Někdy celý den vystihne jedno slovo, citát, píseň. Ale existují deníky psané jako román, motivační deníky, stručné deníky, takže opravdu doporučuji vyzkoušet různě varianty, každému může sedět něco jiného.
Dokonce i formu si můžete vybrat. Já píšu klasicky na papír, protože miluju vůni papíru, pero a inkoust. Nejvíc mi vyhovuje formát linkované A5 a většinou za den popíšu tak tu jednu stránku. Někdo ale může dávat přednost počítačovému zpracování a své dílo si pak může buď vytisknout, anebo zaheslovat, aby na něj opravdu nikdo nepřišel.


Milý deníčku....

Vysvětlili jsme si nějaké základní věci a teď jdeme tedy k tomu, proč by si člověk vůbec měl deník vést:

1) Potřebujete se vykecat, ale nechcete poslouchat "chytré" rady - prostě to hodíte na papír a pak je na Vás, co s tím uděláte. Někdo si to nechá a po pár letech pročítá, někdo vzpomínky pálí..

2) Může posloužit i jako diář - já jsem třeba takový blázen, který teda nevyhazuje ani staré diáře, ale plno lidí jo a pak jsou nahraní, když si potřebujou vzpomenout, jak se jmenoval ten kemp, kde to byli loni v létě .... v deníku je prostě zaznamenáno všechno (pokud teda nejste líní si to zaznamenat :D)

3) Procvičíte psací písmo - v dnešní době se už moc ručně nepíše, tak proč nebýt výjimka :)

4) Budete tvůrčí - deník si můžete různě vyzdobit, já si do něho lepím vše možné i nemožné, vstupenky, obaly, co mě zrovna napadne :). A co teprve přímo psaní! To je teprve nádhera vymýšlet nová slova, příběhy, atmosféru...


5) Deník neznamená jen osobní - můžete si začít psát deník cestovní, kulinářský, módní, těhotenský, literární... variant je opravdu plno, takže je to jen na Vás :)

6) Najdete nový relax, rituál - každý večer si uvaříte čaj, zalezete pod peřinu a vydáte se do svého světa. Pokud Vás to chytne, tak zaručuji, že si u toho odpočinete, vyčistíte hlavu a stane se to Vaším životním stylem.

7) Zlepšíte si vyjadřovací schopnosti a gramatiku - protože až to po sobě budete číst a zjistíte, že vůbec nevíte, co jste tím chtěli říct, nebo že ta věta nedává vlastně žádný smysl, tak si na to začnete dávat pozor.

8) Jsou to Vaše vzpomínky! - často se mi stává, že i na důležité okamžiky ve svém životě pomalu zapomínám nebo si už nepamatuji, jak přesně to tenkrát bylo. Je super, když vím, že si můžu znovu obnovit vzpomínku na to skvělý léto, když mi bylo 17 :)

Uvažujete o psaní deníku nebo si už své zážitky zapisujete?
Já jdu zrovna na to, přeji Vám krásný aprílový den!

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...