středa 7. února 2018

Travel Wishlist 2018 - Česká republika

Loni se mi do psaní travel wishlistu po ČR vůbec nechtělo. Letos to absolutně nechápu, protože už od ledna jsem se nemohla dočkat, až se na to vrhnu. Možná za to může i to počasí, který teďka venku panuje, protože zatímco já sedím doma a píšu tenhle článek, venku je naprosto modrá obloha a svítí sluníčko. Cítím, jak mě to táhne ven, tak jsem aspoň otevřela pár chytrých knih týkajících se cestování po Čechách a Moravě a trochu se zasnila. A co jsem z těch knih nakonec sestavila na letošní rok se dneska dozvíte i vy.

Tak jdeme na to.


Tábor - splněno
Ach ty moje jižní Čechy! 💓
Nedá se nic dělat, ale vypadá to, že se sem budu vracet už každý rok. Letos jsem si vybrala Tábor a to ze dvou důvodů. Zaprvé jsem tam ještě nikdy nebyla a zadruhé mi to město doporučují všichni. Samozřejmě bylo centrem husitských dění, což jde trochu mimo mě, ale jeho jádro je městskou památkovou rezervací, takže i já si tam najdu to svoje.

Zdroj: https://www.jiznicechy.cz/thumbnails/733x446/e/1_e0442551db60bb462ca2a0b3efc40a29.jpg

Zdroj: http://www.fotozletadla.cz/files/imagecache/vodoznak_20_procent/letecke-snimky/dsc_3423.jpg

Písek - splněno
A když už v těch jižních Čechách budeme, nesmíme si nechat ujít ani Písek. Ten jsem doufala, že navšítívíme už loni, ale nakonec jsme vybrali jiná místa. No nevadí, aspoň máme cíl na letošek. Největším lákadlem je pro mě samozřejmě kamenný most, ale také chci vidět třeba Putimskou bránu nebo kostel Narození Panny Marie. Doufám, že na toto krásné město budeme mít aspoň dva dny.

Zdroj: http://krajinajakocil.piseckem.cz/resources/imgs/clanky/escf0001.jpg
Zdroj: http://www.visitpisek.cz/img/39b.jpg

Čechy pod Kosířem - splněno
To jsme takhle jednou koukali na Toulavou kameru a ... zbytek je vám asi jasný :D. Díky tomuhle super pořadu, který zná snad každý Čech, jsme objevili místo, kde jsme ani já ani Kuba ještě nebyli. Navíc je kousek od Prostějova, který je pro mě taky jednou velkou neznámou. A co nás zaujalo? V Čechách pod Kosířem je totiž nádherné muzeum plné kočárů a taky zámek. Vypadá to, že na Velikonoce by to mohl být cíl naší cesty :)

Zdroj: https://slevomat.sgcdn.cz/images/t/660x330c/48/08/4808553-979b54.jpg
Zdroj: http://img14.rajce.idnes.cz/d1402/3/3783/3783251_47e29b8a71c197cd718c81b8de4b70a9/images/P8050219.JPG
 
Beskydy - Rožnov, Frenštát
Letos jsem se rozhodla, že jeden bod z mého wishlistu nechám čistě jen na Kubovi. Dopadlo to tak, že vybral Beskydy, kde já jsem nebyla ani nepamatuju a Kuba tam nebyl ještě nikdy (což je skoro neuvěřitelný, protože jinak má procestovanou snad skoro celou ČR). Z celého toho území Beskyd nakonec Kuba vybral jako hlavní cíle Frenštát a Rožnov a já už se nemůžu dočkat. Od nás to máme do Beskyd celkem dost daleko, takže na tohle bude potřeba aspoň týden.

Zdroj: http://www.rostex.cz/files/mesta/roznov-pod-radhostem.jpg

Zdroj: http://www.beskydyportal.cz/photos/objekty/350-4160.jpg

Hrubá skála - Turnov
Ach Český ráj, to je další naše láska. 💓
Trasu Turnov - Hrubá skála nebo naopak nám doporučila Marge (ano přesně ta, s kterou plním společné knižní výzvy), která má Český ráj prochozený snad celý, takže ví, o čem mluví. V Hrubé skále je sice zámek, ale tento výlet bychom rádi věnovali celý přírodě, takže na památky nebude moc čas. Úplně nejlepší by bylo, kdybychom se sem vypravili na podzim, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Zdroj: https://www.triphood.cz/GetImage.ashx?ImageType=Template&Id=11467&Ratio=16:9
Zdroj: http://cestujemeceskem.cz/wp-content/uploads/2015/02/pic-25.jpg
 
Jeseník a okolí - splněno
Na konec jsem si nechala místo, které se obávám, že se nám letos asi nepodaří navštívit, ale proč nemít vysoké cíle, žejo :D. Když jsem kdysi jezdívala do Králík, tak jsem si všimla, že autobus, kterým se tam jezdilo, končil v Jeseníku. Nevím proč, ale pokaždé mě to zaujalo, až jsem začala uvažovat o tom, jak to vůbec v tom Jeseníku vypadá. Asi před rokem jsem na Jeseník narazila znovu, když se začalo uvažovat o Kubově změně práce. A tak jsem tohle město protáhla googlem a zjistila, že to tam vůbec nevypadá zle. A pokud by se mi náhodou město nelíbilo, tak příroda to zachrání vždycky, ale něco mi říká, že tady vážně zklamaná nebudu.

Zdroj: https://www.jesenik.org/storage/user-1089/module-4672/_dsc8264-panorama-15169664110phpgqz9kj.jpg

Zdroj: https://foto.turistika.cz/foto/126484/93319/lrg_100_2439.jpg
Zdroj: https://www.jesenik.org/storage/module-4732784/dsc_0243_b-1462878581.jpg

A abych se nerozloučila bez toho, aniž bych zmínila, jak vůbec dopadl loňský rok, dáme si tu ještě malé shrnutí.
V roce 2017 jsem stihla navštívit 2 místa ze svého wishlistu a to Třebíč a Mikulov. Zároveň jsem si ale odškrtla pár bodů z předloňského wishlistu, když jsme s Kubou zavítali do Králík a Jindřichova Hradce. Během ledna jsme se taky už stihli vypravit do Trutnova, takže nakonec nám na wishlistu 2017 zbyl už jenom Manětín a Ještěd a na tom z roku 2016 Litomyšl. Do Litomyšle jsem měla v plánu vyjet na Valentýna, ale bohužel jsem zjistila, že je to na 4 a více přestupů, takže si to asi necháme na nějaký víkend a místo toho se vydáme někam jinam.

A kam to bude se dozvíte už brzy 💓


Klidný průběh druhého únorového týdne vám všem.

Váš Andreják

8 komentářů:

  1. Frenštát a Rožnov jsou super, i v Písku se nám líbilo.
    My letos ještě plány nemáme, ale určitě cestovat budeme, loni jsme byli minimálně oproti předchozím rokům. Já chtěla zas do Krumlova na otáčivé hlediště, ale už dva roky po sobě je furt vyprodano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším, že jsme vybrali místa, kde to stojí zato :)
      To otáčivé hlediště je fakt pech. My když jsme v Krumlově byli, tak jsme se o to ani nepokoušeli, ale že je to až takhle žádaný jsem teda netušila :/

      Vymazat
  2. Tak takhle zajímavý wishlist jsem dlouho neviděla :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, tos mě nalákala, abych si taky takový wishlist udělala! :) Chtěla bych do Krkonoš a Orlických hor, možná do Jeseníků. Nechci si dávat moc velkolepé plány, je lepší si jedno místo pořádně užít než cestovat hodně, ale hekticky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje slova. Plno lidí nemůže pochopit, že jsem na jednom místě schopná vydržet celkem dlouho a fakt si užít to místo samotné se vším všudy. Poznat místní restaurace, kavárny, okolí, zvyklosti... Všichni dneska akorát spěchaj, aby toho měli co nejvíc odškrtnutýho...

      Vymazat
  4. Tak kromě Cech pod Kosířem a Frenštátu jsem byla všude, jen ten Písek už si moc nepamatuju,bylo mi 10 :-D Jinak Ajo ,z ty Hrubý skály si nic nedělej je tam jen hotel ,takže rozhodně o nic neprijdes, ale je krásnej výhled na skalní město.. Určitě musíte jít k reliéfum u Kopicova statku, já tam byla v sedmým nebi, protože skály jsou srdcovka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuju za tenhle komentář, určitě si to poznamenáme :)
      A my se snad brzy potkáme na společném výletě v Poděbradech :) už se nemůžu dočkat!

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...