pondělí 9. května 2016

Jak se snažím šetřit finance

Poslední dobou se článků na toto téma vyrojilo tolik, že si říkám, jestli má vůbec smysl, abych se k tomu také vyjadřovala. Nakonec mi to ale nedalo a článek, který píšu asi půl roku, jsem dala konečně dokupy a zveřejnila ho. Původně jsem chtěl psát i o šetření přírody, ale nakonec jsem to rozdělila a enviromentální článek si budete moct přečíst někdy jindy :).


Předpokladem k správnému šetření a celkově hospodaření s penězi je podle mě úcta k penězům a způsob výchovy. Já už to mám tak odmala, že se musí šetřit, nedostanu nic jen tak a že všechno má nějakou hodnotu. Málokdy jsme se ségrou od rodičů dostaly něco jen tak, že jsme si to třeba vydupaly nebo vybrečely. Dárky jsme většinou dostávaly k narozeninám a k Vánocům. Pokud jsme potřebovaly nové oblečení, tak opravdu už když to bylo potřeba (např. bylo hodně obnošené, děravé, nevypratelné atd.). Mamka jeden čas pracovala v sekáči, takže dost oblečení jsme měly odsud a pamatuju si, jak za mnou chodily učitelky, kde mi maminka koupila tak pěkné kalhoty atd. :D Né, že bychom nějak extra potřebovali šetřit, rodiče vydělávali slušné peníze, ale prostě nás vedli k uvědomění si, že nic není zadarmo a já jsem za to vděčná, jelikož teďka opravdu nemám problém vyjít s penězi.


A jak to teda dělám?

1) Dávám si peníze stranou
Mám vytvořené 3 obálky a 2 kasičky, kam si dávám peníze.
1. obálka je na zuby - mám s nima odmala problémy a případné opravy stojí hodně peněz, takže 300 Kč každý měsíc putuje tam.
2. obálka je na dovolenou a dárky - sem každý měsíc putuje 2000 Kč - cca do července tu šetřím na dovolenou a od srpna na vánoční dárky.
3. obálka je na výdaje za jídlo - už mám rozpočítáno, kolik cca utratíme za jídlo za týden, takže podle toho si tam odložím peníze na celý měsíc.
1. kasička je na opravy domu - každý měsíc tam přistane 500 Kč.
2. kasička je na cestování - sem házíme s Kubou společně padesátikoruny nebo dvacky. Jednou za čas to v práci nechám směnit a papírové peníze spolu s penězma, co nám zbydou z cestování (dolary, eura) už mají zase svoji vlastní kasičku, kam peníze dávám.
Když to ted po sobě čtu, tak jsem asi magor, ale mám aspoň naprostý přehled a vím, de peníze teďka jsou a kam jsem je uložila.



2) Rozepisuju si výdaje
Vždy po výplatě si rozepíšu částku, která mi přistane na účtě na jednotlivé položky. Z toho poznám, kolik peněz z účtu vybrat, co budu platit převodem atd. Mezi hlavní položky tedy patří hlavně: jídlo, pojištění, vyúčtování za telefon atd. a pak jsou každý měsíc nějaké výdaje, které nejsou pravidelné, ale vím, že se chystají. Třeba vím, že někdo bude mít narozeniny, pojedeme někam na výlet, je potřeba zaplatit popelnice apod., takže s těmito položkami už taky počítám předem. Díky tomu mám přehled a udělám si i rezervu na výdaje nečekané, jako když najednou odejde notebook do křemíkového nebe. Tuto rezervu si ponechávám na účtě a každý měsíc díky tomu nabývá.


3) Neutrácím za blbosti
Tenhle bod je hlavně zaměřen na takové ty věci, kdy musíte něco kupovat na poslední chvíli, nebo se zrovna nudíte a šmajdáte po obchodech.
Často se člověku stane, že nečekaně po práci musí někam do města, zdrží se tam dlouho, má hlad, takže pak koupí první bagetu nebo hambáče po cestě, pak ještě pití, pak začne prčet, tak ještě deštník, dojdou kapesníčky a vysmrkat se do něčeho musíme, vlasy se pletou všude, tak rychle koupit gumičky a sakra, začlo svítit sluníčko, tak ještě pro nějaký brýle a peníze se rozkutálí jedna dvě. Snažím se chodit připravená, abych za tyhle výdaje zbytečně nemusela utrácet, takže brýle, gumičky, kapesníčky stále u sebe. Se svačinou je to horší, na tu zapomínám, ale snažím se ráno hodit do kabelky aspoň jogurt, jablko nebo banán.
Pak taky může nastat takové to utrácení z nudy. Autobus jede až za hodinu, sraz s kamarádkou až za půl hodiny, tak se jenom půjdu mrknout po obchodech. No a pak nakoupíte plno blbostí, které nechcete. Na tyhle příležitosti se u sebe snažím nosit knihu. Díky tomu čas uteče jako nic a ani vás nenapadne do nějakého obchodu vlézt.


4) Praktické věci si přeji jako dárek
Jak už jsem psala v minulém článku, je mi líto utrácet za materiální věci. Vyřešila jsem to proto už před několika lety, kdy si praktické věci zásadně přeju jako dárek. Rodiče mají radost, jak jsem uvědomělá a já mám klid, že mi nevyčítají, že si přeju blbosti a zároveň radost, že mi nedávají jenom peníze. K Vánocům jsem např. už dostala snad celé vybavení bytu co se spotřebičů týká, taky si skoro nemusím kupovat tablety do myčky, prací prášky a aviváže. Mamka už ví jakou používám řasenku a že si furt musím kupovat tělová mlíka. Letos k Vánocům to vidím na prostěradla a povlečení :D. Je tu super věc, protože peníze, které ušetřím pak můžu investovat do čeho chci :).

5) Pokud na něco nemám, tak si to prostě nekoupím
Jeden čas jsem v bytě neměla pračku. V tu chvíli na ni holt nebylo, tak jsem si nosila prádlo k mamce a v pohodě se to nějakou dobu dalo zvládnout. Moc by se mi líbilo si koupit PS4, ale momentálně mám jiné priority, takže si ho nekoupím a nehroutím se z toho. Jasně, pokud vám odejde třeba lednička, tak je jasný, že to je nutný výdaj, protože zrovna bez ledničky to moc nejde. Ale pokud se jedná o věc, bez který se obejdete a momentálně na ní nemáte, tak si ji prostě nekupujte. Znám i dost lidí, kteří si takhle zbytečně berou půjčky, protože zrovna teď hned něco chtěj. I na dovolenou se dá jet, ale zkuste počkat na last minute. Variant je plno.
Na závěr bych měla napsat, že mám velkou výhodu v tom, že nepodléhám moc módním trendům a reklamám, takže se mi nemůže stát, že když teď zrovna frčí rozervané džíny, tak já si je hned musím jít koupit a pak se modlim ať už přijde výplata. Když už se mě něco tkaového popadne, tak se jdu podívat třeba do sekáče a nebo si koupím levnější variantu.


Jediné, za co jsem opravdu hodně ochotná zaplatit, tak je cestování. Za cestu do Peru jsem dala celé stavební spoření :D. I tady ale samozřejmě hledám nejlevnější letenky, snažíme se cestovat na vlastní pěst, po ČR využívám slevové portály na ubytování atd. Dá se na tom ušetřit celkem dost, ale stojí to zas na druhou stranu hodně času. Člověk musí stále hledat a zjišťovat. Tohle se snažím praktikovat i na další výdaje v běžném životě. Mojí velkou životní láskou je čtení. Knihy chci mít doma, takže objednávám hodně z netu, kde jsou knihy o hodně levnější, využívám doručování zdarma a pak samozřejmě chodím do Levných knih :D
Je plno dalších možností, jak se dá ušetřit. Tohle byl jen takový úvod a základní principy mého hospodaření s penězi a časem třeba zveřejním další tipy a kroky, kterými se řídím, protože způsobů, jak ušetřit je opravdu hafo.

Krásný start nového týdne!

Váš Andreják

4 komentáře:

  1. Šetřit jsem se taky snažila, ale bohužel více-méně neúspěšně. Ale našla jsem zajímavý článek zde. Možná to tentokrát vyjde. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě krabičky úplně nefungují. Prostě my doma, jakmile máme finance někde v krabičce v cashi, jak se tak říká, tak to dříve či později vytaháme. Proto jsem si udělal u https://yourwealth.cz/ investiční portfolio a řídím se jejich radami. Každý měsíc trochu nasypu a zhodnotím svoje portfolio a dlouhodobě mi to vydělává docela dobré peníze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky musíme pořád šetřit. To jsem se těšila, že až budu dospělá, tak že už nebudu muset šetřit a budu si moct kupovat co chci, ale bohužel to tak není. Dnešní doba je hodně náročná. Naštěstí v zimě alespoň nemusíme doma mrznout, protože topíme dřevem v akumulačních kamnech, která máme z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ a to bude vždycky dostupné :-) .

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem nadšená že můj životní partner má skutečně práci snů a můžeme si užívat a kupovat věci o nichž se nám dříve ani nesnilo. Dříve jsme třeba čekali než se dětská kosmetika slevní někde v supermarketu protože na to zkrátka peníze nebyly. Ale dnes už víme že to bylo správné rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...