středa 5. července 2017

Moje čtecí plány na léto 2017

Léto v plném proudu, RfP jakbysmet a já si tady vyhradila aspoň chvilku času, abych se s vámi mohla podělit o svoje čtecí plány na následující dva měsíce. Nevím, jak to máte vy, ale já jsem většinou přes léto v knižním útlumu. Snažím se skoro všechen volný čas strávit venku po výletech a na čtení mi pak už nezbývá moc sil. Proto i tenhle "TO READ" list neobsahuje zrovna extra počet položek. Pravděpodobně ani tak nestihnu přečíst všechno, co jsem si předsevzala, ale ráda bych se o to pokusila.


Zatím mám za tento rok přečteno 30 knih, což je na mě docela pěkné číslo. Myslela jsem si, že se hodně zdržím tím výletem do Vietnamu, ale na druhou stranu jsem toho dost přečetla během ledna a února, takže nakonec se to pěkně vyrovnalo. Za léto bych ráda přidala aspoň dalších 6 kousků, tak mi držte palce, ať to klapne.


Udělala jsem takový výběr všeho možnýho. Jsou tam knihy z od nás z Levných knih i knihy z normálního knihkupectví. Naprosto různé žánry - mé oblíbené young adult, romány o válce i něco z autobiografie. Přemýšlela jsem i, jak knihy za sebou seřadit, až nakonec vyhrálo seřazení podle toho, kterou knihu chci číst jako první :)

1. Zajatec Londýna ✔

Anotace: Autor vypráví na základě své vlastní zkušenosti Francouze přesídleného do Londýna (žije tam již šest let). S laskavým humorem líčí každodenní situace, do nichž se dostává jako Francouz, který se narodil na slunném jihu Francie a neumí skoro ani slovo anglicky, popisuje všelijaké anglické nešvary a zvláštnosti, s nimiž se běžný turista v Anglii nesetká. Je to nanejvýš vtipné, odpočinkové čtení s přesnými portréty a postřehy a velmi přínosné pro každého, kdo byl v Londýně nebo se do něj chystá.



2. Co mě naučil tučňák

Anotace: Jedinečný silný životní příběh o nevídaném vztahu mezi mladým učitelem a tučňákem. Pro všechny, kteří kdy snili o tom rozumět řeči zvířat. Dvacetiletý Tom Michell, toužící po dobrodružství, přijme místo učitele na prestižní argentinské internátní škole. Během svého výletu do Uruguaye zachrání tučňáka uvězněného v ropné skvrně. Ten den se jeho život navždy změní. Pták, který dostane jméno Juan Salvador, odmítá mladého učitele opustit a jemu tak nezbývá nic jiného, než svého nového „domácího mazlíčka“ propašovat přes hranice a vrátit se s ním zpět do školy. Tučňák se samozřejmě brzy dostává do centra pozornosti. Stane se z něj nejen maskot ragbyového týmu, důvěrník paní domácí, spoluhostitel Tomových party, ale také nejokázalejší plavecký trenér ve světových dějinách. Navzdory těžkým časům peronistické vlády, hrozivé ekonomice a politickým bojům Juan Salvador všechny kolem sebe rozveseluje.


3. Tíha vesmíru

Anotace: Neobyčejná love story, která vás dostane. Neobyčejní hrdinové, které si zamilujete. Každý si myslí, že zná dobře Libby Stroutovou. Tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „Nejtlustší holka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a ne jen co se váhy týče. Stejně tak si každý myslí, že zná dobře i Jacka Masselina. Je to trochu podivín, ale docela ujde, říkají si jeho spolužáci na střední. Až na to, že tenhle podivínský, dost rezervovaný, i když vlastně docela sympatický kluk jen trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.


4. Kdokoli může dělat cokoli 

Anotace: Třetí román americké spisovatelky z r. 1950 opět vychází přímo z jejího života. Tentokrát líčí svízelná léta ekonomické krize 30. let, dobu, kdy se po rozvodu se svým prvním mužem s oběma dcerami nastěhovala zpět ke své rodině do Seattlu. Opět s neúnavným a tolik povzbuzujícím humorem popisuje řadu všeklijakých zaměstnání, kterými musela projít, aby se protloukla, což vystihuje název knihy. Vzpomíná na to, že nejlepší na celé krizi bylo to, že se jejich rodina zase dala dohromady. Humorně líčený přístup autorky k neradostným překážkám v životě našel v poválečném světě velkou odezvu, mluvil z duše mnoha jiným. 


5. Poklad pana Isakowitze

Anotace: V Dannyho rodině žijící ve Švédsku kolovalo vyprávění o předcích, pocházejících z Polska, a také o rodinném pokladu, který údajně před odvlečením do koncentračního tábora zakopal na svém pozemku Dannyho pradědeček. V devítiletém Dannyho synovi vzbudí vyprávění o zakopaném pokladu zvědavost, a tak se tatínek rozhodne chlapci jeho přání splnit a spolu s dědou se vydávají na pětidenní cestu do Polska hledat nejen poklad, ale i rodinné kořeny.
Během spanilé jízdy odhalí nejedno tajemství své výstřední židovské rodiny, před jejich očima se odehrají dramatické životní osudy předků a vystoupí excentrické a někdy i bláznivé charaktery jejích příslušníků. Pánská jízda je přes závažné téma holocaustu plná humoru a poznání, že to hlavní, co jako rodina mají, není žádný poklad, ale vzájemná pouta.


6. Muž jménem Ove

Anotace: Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem.
Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků byl sice vystřídán už před pár lety — což on sám považuje za převrat —, ale to mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku.
Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkají.
Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi humorně ztvárňuje řadu situací, které jsou nám důvěrně známé. Je to kniha, jež má svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako román Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel nebo film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.


7. Miniaturista 

Anotace: Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci… Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.


Momentálně mám rozečtenou první knihu ze seznamu a to Zajatce Londýna, i když původně byl v plánu Tučňák. Nakonec jsme ale s Marge měly každá rozečtenýho něco jinýho a na společné knize se domluvily až na příští týden.
Já zas pomalu vyrážím ven a vy mi klidně do komentářů napište, co máte na léto v plánu vy :)

Krásný sváteční den vám všem!

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...