čtvrtek 30. listopadu 2017

Předvánoční čtení v listopadu 2017

Listopad konečně za námi a velké těšení na Vánoce stále před námi!

I tak jsem už musela odstartovat cca v půlce měsíce vánoční čtení, protože to prostě nedokážu vydržet. Chci si to adventní a předvánoční období užít co nejvíc a právě čtení o nejkrásnějším čase v roce mi v tom hodně pomáhá. Další dvě věci, které moje nekončící těšení podporují, je výzdoba a stromeček. Příští sobotu proto už jedeme pro tu nejhezčí borovičku široko daleko a rovnou jí nabídneme domov uprostřed obýváku, kde mu bude dělat tu nejlepší společnost knihovna plná knížek. Není důvod čekat, žejo :D




V listopadu jsem se v počtu knih celkem rozjela a nakonec jsem zvládla 5 kousků a celkem 1300 stran. Také se musím pochlubit, že jsem během listopadu splnila svoji letošní výzvu na 50 přečtených knih. Snad to během prosince dobře půjde a zvládnu nakonec těch knih 55 :)

A co jsem to teda vlastně všechno přečetla?


Muzeum prazvláštních věcí
Hned na začátek musím poznamenat, že tato kniha opravdu dostála svého názvu. Byla totiž naprosto prazvláštní. Jiné slovo ji snad ani nedokáže natolik vystihnout a i teď, když si na ni vzpomenu, někde ve mně se probudí nějaký zvláštní, nepopsatelný pocit. Atmosféra knihy je prostě strhující.


Jednalo se spíše o vyprávění, které bylo na jednu stranu opravdu překrásné, ale na druhou plné neuvěřitelné zloby, ponižování a hnusu. Nejhorší snad pro mě bylo to, že příběh se odehrával na pozadí skutečných událostí plných utrpení zvířat i lidí, takže ačkoliv kniha končí happyendem, pro mě to byl závěr velice tragický.


I díky tomu je ale kniha plná nádherných myšlenek, takže jsem podtrhávala a podtrhávala. Nemohla jsem se od příběhu odtrhnout a rozhodně se dozvěděla velké množství nových informací. Celou dobu čtení jsem se modlila, abych to na konci neobrečela. Naštěstí jsem se udržela, ale z popisovaných událostí mi bylo doslova zle. Co všechno dokáže lidské pokolení je opravdu neuvěřitelné. Knihu jsem proto dočítala s velice prapodivným pocitem, který asi ani nedokážu moc dobře popsat.



Knih ale rozhodně doporučuju. Nejenom z důvodu toho zvláštního příběhu, ale i kvůli opravdu velkému množství velice zajímavých informací. A ještě bych doplnila jednu naprosto vystihující myšlenku, hodící se k této knize: Jsou prostě postavy, které by neměly umřít....

Šlehačková oblaka
Šlehačková oblaka je kniha, na kterou jsem já osobně celkem dlouho čekala. Jedná se totiž o prvotinu jedné z našich hodně oblíbených lifestylových blogerek - Terezy in Oslo. Nemůžu si pomoct, ale já takové knihy miluju - třeba Továrna na sny je jednou z mých nejoblíbenějších a mám v plánu koupit si i knihy dalších blogerek/blogerů (v nejbližší době Kačí z My cooking diary nebo Kovy a jeho Ovšem). Líbí se mi, že i "obyčejní" talentovaní lidé, stejní jako my, to dokázali dotáhnout tak daleko a jsou díky tomu inspirací pro další a další lidi.


Příběh sám je rozhodně šlehačkově sladký. Ale s tím se už počítalo předem, protože jestli znáte samotný blog Terezy, tak víte, že i ten samotný je takový. Mně to nijak nevadí, když vím, že to mám čekat :). Rozhodně je také hodně motivační a je opravdu dobře, že takové knihy poslední dobou vycházejí a mladé dospívající holky (a nejen ony, že? :D) mají díky tomu super vzor.


Tady mi foťák nějak zaostřil na "a bude mít žahnutý žuby nahoru?" :D

Když už jsme u toho, tak zde musím zmínit výsledky Czech blog awards. Měla jsem opravdu velkou radost za vítězství normálních holek - Za normální holky, Anie Songe, My cooking diary a vlastně všech i v ostatních kategoriích. Vypadá to, že mládež na tom fakt není tak zle, když si volí jako vzory naprosto normální lidi, kteří ale mají co říct a jak inspirovat. Jen tak dál.


Šlehačková oblaka je také právě tou mojí 50. knížkou letošního roku - výzva splněna! Hurááá :)

Vánoce po francouzsku
Vždycky, když rozečítám knížku o Vánocích, děsím se předem, aby nešlo s prominutím o nějakou hovadinu, která se snaží všechno uhrát jen na to, že se odehrává o Vánocích. Samozřejmě se to týkalo i právě Vánoc po francouzsku a musím rovnou přiznat, že se bohužel jednalo o hodně, ale opravdu hodně nenáročnou knížku, i když zpracovává velice citlivé téma - ztrátu dítěte.


Holt jsem zase marně doufala, že se dočtu více o Vánocích a jejich atmosféře, ale bohužel převažovala právě ta zasněžená romantika. Celou dobu četby se v podstatě nic moc neděje, žádné zvraty, příběh prostě plyne a najednou je před vámi konec.


Knihu ale úplně nehaním, jelikož v sobě zahrnuje i celkem zajímavou část a to kulinářskou a také lékařskou. Nejenom, že se dozvíte zajímavé způsoby přípravy svátečního jídla, ale také třeba něco málo o Lékařích bez hranic. Závěr knihy ale i na mě byl celkem moc, takže aspoň, že má krásný obal a vypadá pěkně v knihovně.

Vánoční skříňka
A to, co ve mně nedokázaly vyvolat Vánoce po francouzsku, se povedlo Vánoční skříňce. Ačkoliv zrovnu v tu jsem popravdě skoro vůbec nijak nedoufala, protože nebudeme si přece jenom nic nalhávat, ale šlo o celkem útlou knížku a navíc z Levných knih. Nakonec se z toho ale vyklubala naprosto úžasně vánoční jednohubka na jedno odpoledne.


Nenacházím pro ni ani moc slov, jelikož to byla prostě a jednoduše nádherná knížka. Moje ségra nečtenář ji dokonce zvládla přečíst rychleji než já a příběh samotný obrečela. A já se ji ani nedivím.


Ačkoliv byl na mě příběh až trochu moc náboženský, tak mi to nakonec ani nevadilo, jelikož myšlenky samotné knihy a styl jakým je napsaná, jsou prostě úžasný. Autor prý knihu psal pro své dvě dcery, aby na něho měly památku a vynahradil jim čas, který věnoval na úkor jim své práci. Pro mě někdo něco takového udělat, tak jsem naprosto dojatá.


Ano, díkybohu existuje pěkná vánoční kniha, která není pouze nekončící romantikou na jedno brdo.

Vánoční zázrak
A to, co se povedlo Vánoční skříňce, se naopak vůbec nepovedlo Vánočnímu zázraku :D Dalo by se říct, že skoro celou vánoční atmosféru, kterou ve mně vyvolala Skříňka, zazdilo hned prvních pár stránek Zázraku. Mám to prostě jako na houpačce, takže doufám, že další kniha v pořadí bude pecka bomba :D


Musím ale pochválit naprosto úžasný design knihy. Na tom si někdo dal fakt hodně záležet, jelikož je pěkně vymazlený a ty nádherné stránky s hvězdičkami? Bez komentáře! Furt jsem na ně musela šahat :D. Také chválím výběr jména hlavního mužského hrdiny - Caleb. Jméno se mi tak vrylo do paměti, že se mi o něm dokonce i zdálo a to se mi teda stává málokdy :D.

Bohužel ale příběh doplatil na to, že z YA mám prostě načteno až moc a jsem zvyklá na mnohem vyšší kvalitu. Třeba takový Simon Spier byl teoreticky také o ničem, ale ten styl knihu vyšvihl do takových výšin, že jsem nedávno koukala na trailer k filmu! Neuvěřitelný! Na to snad dojdu i do kina.


Knihu určitě neohodnotím jako jednu z nejhorších, které jsem letos četla, jenom si myslím, že asi nestojí moc za to. Pokud si ji i tak chcete přečíst, doporučuju spíše vypůjčení v knihovně. A jsem trochu naštvaná, jelikož jsem si ji koupila jako suvenýr v mém milovaném Jindřichově Hradci. Tak snad příště vyberu líp.

❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆❆
Taky se už tak moc těšíte na Štědrý den? Já jdu zítra vyzvednout na poštu várku knížek pod stromeček a doufám, že dorazí i další dárky. První část už je zabalená a tiše čeká v šuplíku na svůj velký den. Taky si chci změnit header v hlavičce blogu, převlíknout peřiny do vánočního povlečení a spoustu dalších adventních příprav (včetně koupení věnce!).

Dáváte knížky jako dárek pod stromeček?

Krásný předprosincový večer vám všem.

Váš Andreják

2 komentáře:

  1. To jsou všechno krásné kousky, určitě, byť jsem jich mnoho nečetla. A samozřejmě subjektivní hodnocení taky dělá své. Já třeba kolikrát na knihu změním názor až odstupem času. :)

    Na Vánoce už se docela těším.

    Tak ahoj, Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, tedka s odstupem času si říkám, že ten Vánoční zázrak byl fakt hroznej a stál za starou bačkoru...
      Taky se měj a těším se na tvoje další články :)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...