sobota 17. května 2014

65 let trolejbusové dopravy v Hradci Králové

 

Dneska jsem v Hradci navštívila hned dvě zajímavé akce. První z nich byla výstava Czech Press Photo a druhá byla oslava 65 let trolejbusové dopravy v HK. A jelikož z Czech Press Photo nemám žádné fotky, tak vám ukážu alespoň něco málo z trolejbusů :)


Kokpit řidiče :)

Jak vidíte v programu, tak akce začínala v 9 ráno a už v tu dobu tam bylo doslova narváno. Dopravní podnik v Hradci se těší velkému zájmu cestujících, takže se tu sešlo opravdu hodně lidí, které zajímá historie trolebusů v jejich rodném městě. Ono se ani není čemu divit, MHD u nás jezdí relativně včas, ve vozech je čisto, máme nádherný terminál i nádraží, přepravné je levné, průměrné stáří celého našeho trolejbusového parku jsou 3 roky a veškeré vozy jsou nízkopodlažní. Ani proto není divu, že o hromadné dopravě v HK vyšla dokonce i kniha. Napsala ji Helena Rezková a jmenuje se Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928-2013.

První trolejbusová linka vedla na lince Nádraží - Nový Hradec Králové a bylo to 2.5.1949. Momentálně jezdí v Hradci 35 trolejbusů na pěti linkách. Většina našich trolejbusů se jmenuje po nějakých pohádkových postavičkách, takže tu můžete potkat třeba Rákosníčka :D.

Dneska byla možnost se projet ve starších typech trolejbusů, které u nás jezdily dřív. Já jsem se bohužel nesvezla, ale alespoň jsem si je vyfotila. Pokud jste tam někdo byl, tak doufám, že jste si to užili jako já.

Pěkný víkend!

Váš Andreják





Tohle je tzv. hybridní pohon. Dřív ho vozil ho trolejbus č.1, který jednou za hodinu zajíždí i do oblasti, kde nevede trolejbusové vedení. Dneska už máme speciální trolejbus, který má tento speciální motor zabudovaný přímo uvnitř vozu.

A nakonec jsem si dala tuhle naprosto odpornou zmrzlinu :D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...