neděle 16. března 2014

Okolo Hradce v malé zahrádce

Jelikož venku leje jako z konve, tak je ideální čas na virtuální cestování. Ráda bych Vám představila své rodné město a i nynější bydliště Hradec Králové. Na začátek si dáme pár fakt, ale většinu si můžete někde vyhledat na netu, takže cílem mého článku je spíš sdělit, co mám na Hradci ráda já a co mi naopak vadí. Takže uvařit čaj, zalízt do postele a vyrážíme :)

Hradec Králové je město ve východních Čechách a leží na soutoku Labe a Orlice. Je to taková větší vesnice, kde se v podstatě každý zná s každým. Nejezdí u nás tramvaje, ale v autobusech a trolejbusech máme takové ty staré cvakací strojky na jízdenky :D. Máme tu taky univerzitu, festival park, hafo přírody a jedno větší nákupní centrum, co trochu za něco stojí. Skoro nikde to nemáme do kopce. Máme tu fotbalový stadion s lízátkama, takže i fotbalový klub, který by potřeboval nějakou meziligu, protože v první je furt poslední a v druhý první. Konečně máme taky extraligový hokejový klub, který se k nám přestěhoval z Budějovic. V létě potkáte na každém rohu zmrzlinu a v zimě se tu skoro nic neděje. Prý máme nějaký problém s Pardubicema, ale nikdo vlastně ani neví proč a kvůli čemu. V neposlední řadě nesmím zapomenout na náš vyhlášený světelný kruháč - postrach všech nehradeckých řidičů.

To by na rozjezd mohlo stačit a teďka teda, co se mi na Hradci líbí:
  • pěší dostupnost - pokud zrovna nejdete z nějaké přilehlé vesnice, tak se po celém Hradci dá v klidu dostat pěšky za rozumnou dobu. Plno lidí nadává na MHD, že nejezdí každé 2 minuty a ve večerních hodinách to nejezdí skoro vůbec, ale kdyby šli pěšky, tak už jsou dávno tam, kam potřebují. Navíc je Hradec v podstatě placka. Jediný větší kopeček Nový Hradec a historické centrum, takže se člověk u tý chůze ani moc nenadře.
  • příroda - nejenom, že kolem Hradce je plno lesů, ale i přímo v centru narazíte na velké množství parků a sadů. Za sebe můžu doporučit revitalizované Šimkovy sady, do kterých jsem dřív chodila fakt nerada, ale po rekonstrukci je to ideální místo (pro mě i kvůli focení :). Teď na jaře navíc technické služby vysazují květiny a je to fakt nádhera, když to všechno kvete.
  • cyklistické stezky - no, nejsem moc velký cyklista, ale na kole jezdím do práce a hlavně jezdím na in-linech a na longboardu, takže tohle opravdu ocením. Hradec do stezek dost investuje. Přímo ve městě je slušné množství stezek, aby se cyklisti nemotali mezi autama a po okolí určitě doporučuji Hradečnici a Písečnici. Jsou to asfaltované stezky, takže tam můžete i na bruslích a tyto trasy vedoucí z Nového Hradce do Malšovic se stále prodlužují i do okolních vesnic.
  • Festival park - chápu, že lidi, co bydlí blízko letiště z toho moc velkou radost nemaj, ale já jsem nadšená. Festival park leží v dostatečný vzdálenosti od Hradce, ale zase ne tak daleko, aby se tam člověk nemohl dostat třeba na kole. Koná se tu např. Rock for People, Hip Hop Kemp nebo SUN festival.
  • Rozárka - to je ten náš jediný pořádný kopec. Dřív to tady sloužilo jako sjezdovka, teď už se tu dělají jiný věci, ale nic to nemění na tom, že je odsud nádherný výhled na celý Hradec. Za sebe doporučuji celou čtvrť Nový Hradec, kromě Rozárky je tu i např. rybník Biřička a již zmiňovaná Písečnice.
  • točená zmrzlina - v létě opravdu na každém rohu buď vodová červená, nebo smetanová z Opočna.
  • Gočárův okruh - geniální počin architekta Gočára, díky kterému v Hradci neexistují zácpy. Jo dobře, občas se to šprajcne u nemocnice, ale nic hroznýho.
  • art kino Centrál - jediné malé kino v Hradci, které ještě funguje. Vypadalo to s ním bídně, ale díky bohu to dobře dopadlo a nyní se tam kromě promítání filmů koná i plno doprovodnýho programu jako jsou třeba přednášky na různá témata.
  • Divadlo evropských regionů - alias divadelňák! Úžasný rozjezd léta v posledním týdnu v červnu. Na divadelňáku je nejlepší to, že tady potkáte fakt každýho, i když třeba divadlo ze srdce nesnáší. Tahle sešlost totiž není jen o divadle, ale i o tom dobře se najíst, napít, rozvalit se v parku v trávě a popovídat si se známýma.
  • architektura - tento bod by byl asi na dlouhé rozepisování, takže tomu věnuji jeden samotný článek. Líbí se mi jak starší budovy, tak i to novější, co v Hradci vzniká, takže např. terminál hromadné dopravy, komplex hradecké univerzity a knihovny, lávka přes Orlici.
  • klid, málo lidí, bezpečnost - to je hlavní důvod, proč Hradec tak miluju. Je tu čisto, nízká kriminalita a žádné tlačenice lidí.
A co se mi teda na Hradci nelíbí?
  • parkování - toto téma je trnem v patě pro většinu Hradečáků. Já naštěstí autem moc nejezdím, ale i když občas vyjedu a potřebuju zaparkovat v placené zóně, tak mě to taky vytáčí. Město totiž systém parkování pronajal soukromé firmě, takže všechny peníze plynou právě jí a město z toho nemá ani prd.
  • hudební kluby - hudbu mám ráda, chci si jít občas zablbnout na nějakej HC, punk, metal atd., ale v Hradci prostě není kam. Občas se děje něco u Bejka, v Eventu nebo v klubu Striga (ten teda nedoporučuju kvůli šílenýmu nazvučení). Jediný klub, co za něco stojí, je asi Cikán.
  • pracovní příležitosti - bída nad bídu, ale to je teďka asi všude.
  • drby - jak jsem psala na začátku - každý se zná a každým, ale hlavně každý nejvíc ví, kdo kde s kým byl a co s ním dělal.
  • Globus a IKEA - poté, co zavřeli Carrefour a Delvitu a chystaj se zavřít i Interspar, tak není kde pořádně nakoupit. Zbyde nám tu za chvíli jenom samý Tesco a Albert. No a IKEA, to je kapitola sama pro sebe, ale vypadá to, že snad v příštích pěti letech konečně tento obchod budeme mít i my.
Tak takhle vidím Hradec já. Určitě by se našlo mnohem víc věcí, takže pokud si ještě na něco vzpomenu, tak to doplním :). Teďka ještě pár fotek, které se bohužel nenahrály v moc dobré kvalitě, ale snad to pro ilustraci postačí. Užijte si dnešní propršený den a klidně mi zanechte info o tom, co se líbí nebo nelíbí na Vašem městě Vám.

Váš Andreják

 Hradecké muzeum


 Pohled na Hučák

Eliščino nábřeží a Šimkovy sady







 Pohled na Hradec z Bílé věže

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...