neděle 2. července 2017

Přečteno v červnu 2017

Jeden volný den v práci = konečně taky jeden článek o knížkách.
Ačkoliv toho času poslední dobou moc nemám a navíc je i v plném proudu výletová sezóna, tak jsem nakonec zvládla za červen přečíst 4 knihy (jen se pochval :D). Velkou zásluhu na tom rozhodně má i fakt, že mám celkem dlouhé přestupové pauzy mezi autobusama, kdy toho přečtu docela hodně, a i samotný fakt, že dělám mezi knížkama, na tom má zásluhu ještě větší. Tentokrát jsem se nepouštěla do žádné těžké četby, naopak to všechno byly celkem příjemné, oddechové knížky. Proto i celkově shrnutí obsahu bude spíš takové oddechové, protože popravdě nestíhám psát to sáhodlouhé hodnocení jako dřív a u těchhle knih ani není moc co do hloubky psát :)



Hygge
Ach moje milované Hygge, objednané v naprosto nečekané chvíli spontánně, bez rozmyšlení ... a byla to ta nejlepší koupě, co mohla být. Doteď nechápu, proč jsem tak dlouho otálela, protože tohle veledílo se ihned od prvních stran zařadilo mezi moje oblíbené knihy. Čtení jsem si tak užívala, jak snad nikdy. Musela jsem se stále usmívat a radovat se z toho, že někde na naší zeměkouli žije celej národ, kterej miluje svíčky, déšť, Vánoce a takový to nicnedělání a užívání si toho :D.


Knížka je nádherná sama o sobě. Jak překrásný bílý přebal, tak celkový design, rozměr knihy, až po úžasné fotky a ilustrace. Musím říct, že to byla ta nejlepší investice pro mojí duši, oči i mysl. Opravdu jsem se do ní zamilovala a to já moc na lásku na první pohled nevěřím. Nejvíc se ale těším, až si tuhle knížku přečtu znova před Vánocema, protože to teprve bude mít tu pořádnou hygge atmosféru :D



Zakletá Ella
Zakletá Ella je takový ošklivý káčátko mezi mýma knížkama. Naprosto vyděšená tou šílenou obálkou, kterou fakt nechápu, jak někdo mohl navrhnout, jsem se ponořila do úžasného pohádkového světa a totálně si to užívala. Aneb z ošklivýho kachněte se nakonec opravdu vyklubala krásná labuť. Moc se mi do toho ale původně nechtělo, fakt jsem se děsila předem, co to zase bude zač, ale poté, co mi každý doporučoval film natočený podle téhle knižní předlohy, jsem se do toho nakonec s chutí pustila.


Knížka byla fakt hodně vtipná. Hodně narážkám a vtipům jsem se musela smát i nahlas. Líbil se mi celý ten svět i s jeho obyvateli včetně pěkně vychytralejch zlobrů. Ale hlavně se mi moc líbil hlavní námět a to jak se Ella vypořádává se svým prokletím, kdy musí být pořád poslušná a každý rozkaz na slovo splnit. Příběh díky tomu měl všechno - opravdu extrémně vtipné situace, přes naprosto nefér rozkazy až po život ohrožující akční události.


Naprosto nadšená jsem si čtení užívala, dokud jsem se nepřiblížila konci a z Elly se najednou stala Popelka. To jako fakt? V tu chvíli mě to fakt naštvalo, protože ten závěr byl úplně přesný. Ella šla na ples, dojela tam v dýni, měla skrytý obličej, aby ji princ nepoznal, ztratila střevíček, nevlastní sestra o ní dokonce i řekla, že je to popelka a pak happy end. Jako tohle mě fakt naštvalo a je to velká škoda, protože jinak byl příběh okouzlující. I tak knížku rozhodně doporučuju a to nejen dětem. Myslím, že se bude líbit i mnoha dospělým (přece jenom Popelka je u nás mega oblíbená :D).

Čtyři roční období: Rok v Římě
A jak už jsem od začátku měsíce najela na klidovější režim, tak jsem i nadále pokračovala. Rok v Římě je krásná kniha o rodině německého novináře, která se díky jeho povolání přestěhovala do nespoutané Itálie, kde ihned znamená možná za týden :D A díky tomu nastává plno vtipných i docela vážných situací, kterých je kniha plná. Nejenom, že poznáte pěkně zblízka italskou náturu, dozvíte se i něco o samotné kultuře a památkách v okolí Říma. Rozhodně se nejdná o cestopis, ale i tak se mi příběh rodiny moc líbil.


Díky téhhle knížce jsem zjistila i něco tom, co obnáší práce novináře, jak to chodí v letadle s papežem a plno dalších informací. Začala jsem o knížce pátrat trochu blíž a při té příležitosti jsem objevila další knihu a to Rok v Paříži. Rozhodně si ji hodlám pořídit a přečíst si naopak něco zajimavého i o Francii.


Pokud hledáte nenáročné čtení, které vás naladí na letní dovolenou u moře a připomene vám nespoutnou atmosféru Itálie a podobných států, rozhodně doporučuju. Čte se to v podstatě samo a ještě pobaví :)

To je Život!
Tak tady vám musím hned na začátku sdělit, že tohle je naprosto totálně geniální knížka. Nechápu, že se mi jen tak mohla válet doma mezi ostatníma knížkama už přes rok a já si ji ani moc nevšímala. O čem sakra vlastně ta knížka je? Proč je Život v názvu s velkým Ž?  Proč je na přebalu otázky: Je smysl života ta, co by kamenem dohodil? Najednou se vynořilo tolik otázek, že jsem se nakonec teda překonala a knížku konečně otevřela .... no a nestačila jsem se divit :D


Popravdě ani teď po přečtení ještě nejsem moc schopná říct, o čem že ta kniha vlastně byla. Byla plná komických situací, promyšlených a propletených příběhů tolika lidí, satirická, vážná, ale hlavně GENIÁLNÍ. Fakt nekecám a mám pocit, že autor musí být minimálně génius... Aneb 392 stránek obsahujících jeden týden života několika lidí, žijících v Paříži, plný naprosto nečekaných zvratů a setkání.


Nikdy nevím, jak mám knihu s tak silným příběhem nějak smysluplně shrnout, abyste z toho něco pochopili, ale abych toho neodhalila moc :D. Bohužel vám budu muset asi sdělit jen tohle: Tuhle knihu si musíte přečíst! :)


Nakonec to bylo krásných 1216 stránek v knižním světě. Červenec jsem odstartovala čtením s Marge, kde jsme si tentokrát vybraly knížku Co mě naučil tučňák a příště vám ukážu, co se vlastně všechno přes prázdniny přečíst chystám. Snad se mi podaří udržet letní čtecí tempo na těch 4 knihách. Teďka se ale pomalu připravuju na Rock for People, kde jako každý rok nesmím chybět.

Úžasný červenec vám všem!

Váš Andreják

4 komentáře:

  1. Skvělý! Hygge mě šíleně láká, ale letošní prázdniny budu bohužel zabořená v povinné četbě. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to teda vůbec nezávidim. Já jsem si zas jedno léto totálně zabila přípravou na státnice, což byla teda taky paráda :D
      Každopádně až budeš mít po povinné četbě, tak Hygge bude ideální :) to tě hodí zas zpátky do tý pohody :)

      Vymazat
  2. Ahoj Andrejko, tak zaprvý: MILUJU tvoje čtecí články! Dneska mě zaujala hned polovina knížek - Hygge (nějakou hezkou knížku o tomhle témetu si chci dlouho koupit, a vzhledem k tomu, že má tahle takový pěkný fotky, je jasná :D) a To je Život! Když řikáš, že si ji musím přečíst, tak teda joo :D A zadruhý: já taky jedu na Rock for people! Letos poprvý a docela se těším, furt nevím, co vlastně čekat, tak snad mě to překvapí v dobrým. Třeba se potkáme, ráda bych tě aspoň jen pozdravila! Já tebe poznám, přece jenom tu nějaký fotky sebe máš, a kdybys ty viděla holku s dredama, částečně růžovýma vlasama, celou v černým a dvěma piercingama v obličeji, jsem to jááá! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiši, to je tak milej komentář! Moc ti za něj děkuju :)
      RfP si maximálně užij a doufám, že zklamaná nebudeš :) Já jsem zjistila, že letos je to můj jubilejní 10. ročník :D poprvé jsem tam byla v 21, sakra fakt to letí! Včera jsem se kolem sebe pořádně rozhlížela, ale bohužel tě nikde nezahlídla, tak třeba dneska budu mít větší kliku. Taky bych tě moc ráda poznala naživo :)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...