neděle 12. ledna 2020

Knižní shrnutí roku 2019 - TOP knihy, čtenářská výzva atd. 📚

Rok 2019 byl knižně úplně jiný než ten rok předchozí. Ačkoliv se mi nakonec podařilo splnit svoji soukromou knižní výzvu na počet přečtených knih, v porovnání s rokem 2018 jsem byla tedy opravdu hodně pozadu. Bylo to hlavně velkou změnou v soukromém životě. Stěhovali jsme se a měnila jsem práci, takže čtení šlo v tu chvíli hodně do pozadí. Život na vsi mě natolik zasáhnul a ovlivnil, že se málokdy ke knize otočím jako k výplňku volného času. Místo toho si užívám les a přírodu a asi to v mé momentální životní situaci má tak být, takže se tomu nijak nebráním.


Nadále jsem v roce 2019 pokračovala v nákupech v LK, i když jsem si myslela, že to už nadobro skončí. Vlastní nákupy v normálních obchodech jsem ale omezila celkem ve velkém a novinky dostávám většinou pouze darem od blízkých. Z toho mám opravdu velkou radost, protože nepřečtených knih mám ve své knihovně momentálně 286 a ráda bych se v roce 2020 někam hnula.  


Jak už je mým zvykem, nejvíce knih jsem přečetla na začátku roku v zimních měsících. V lednu až březnu jsem zvládla průměrně 8 knih měsíčně a pak jsem se ještě trochu rozečetla v říjnu, kdy jsem jich zvládla 6. To asi letos poprvé poruším, protože máme půlku měsíce ledna a já mám přečtené pouze dvě knihy :D. Nejhorším měsícem byl rozhodně srpen. Tento měsíc jsem přečetla pouhopouhou jednu knihu, což byl snad můj rekord na nejmenší počet přečtených knih za měsíc.

Celkem jsem v roce 2019 přečetla 61 knih (cíl byl 60), 
což dělá cca 14400 stran.


Musím říct, že jsem měla opravdu kliku na výběr knih. Letos jsem měla problém vybrat knihy, které se mi vůbec nelíbily nebo mě minimálně moc nezaujaly. Většinou jsem totiž hodnotila 4 hvězdičkami z 5. Hodně jsem omezila čtení YA a naopak se vrhla na knihy dětské. Dokonce až tak, že nejdelší i nejkratší loňskou knihou byla právě kniha dětská - Nikdyuš a Veselé obrázky Josefa Lady. Nejčtenějším žánrem je ale u mě nadále román, ať už společenský, psychologický nebo romantický.


👍 TOP nejlepší knihy 2019 👍 

Vybrat ty nejlepší knihy roku 2019 byl celkem oříšek. Jak už jsem psala v předchozím odstavci, loni jsem přečtené knihy hodnotila velice kladně. Do tohoto výběru se tedy nakonec dostaly jen ty, které nějak hnuly mým myšlením, duší nebo srdcem... Znovu se o nich rozepisovat nebudu, ale jsou propojené s článkem z měsíce, v kterém jsem je četla, takže stačí kliknout a můžete si přečíst moje hodnocení. Knihy nejsou řazeny od nejlepší po nejhorší, ale chronologicky podle toho, jak jsem je četla od začátku roku.

Zajímavé je, že mi ty nejlepší knihy roku 2019 opět barevně ladí k sobě... Nechápu, jak je to možné, ale loni se povedlo to samé :D




👎 TOP nejhorší knihy 2019 👎

Jsem moc ráda, že loni jsem neztrácela čas čtením knih, které mě nebaví. Opravdu jsem měla šťastnou ruku na výběr, proto jsem se rozhodla tento seznam obohatit i o knihy průměrné, nebo takové, které mě moc nezaujaly, ale číst se daly. Bohužel mezi nimi opět skončila Alena Mornštajnová a já si tím ověřila, že její styl mi nesedí. Loni se na tomto mém seznamu za rok 2018 objevila Hana a já jsem chtěla dát autorce ještě jednu šanci. Doufala jsem, že mi prostě třeba jen nesedlo zrovna to téma holocaustu... Tématem to ale nebylo, takže už dál pokoušet čtení této autorky nebudu. 


Nejhorší knihou loňska byly stoprocentně Povídky malostranské. Noc s Audrey Hepburnovou jsem koupila za 19 Kč ve výprodeji a po dočtení se stala první knihou, kterou jsem věnovala do knihobudky. Ostatní knihy mi vadily každá něčím jiným, což se opět dočtete proklikem na článek z daného měsíce, kdy jsem knihu četla.


Další knihy, které mě příliš nezaujaly:



Knižní výzva
A jak jsem dopadla v knižní výzvě, kterou každý rok vypisuje databazeknih.cz? Nakonec se mi podařilo splnit 14 bodů z 20, což je pohoršení oproti roku 2018. Kouknout se sami můžete zde. Jelikož jsem ale přečetla téměř o 30 knih méně než v roce 2019, jsem vlastně spokojená. Letošní body ve výzvě se mi taky líbí moc a ačkoliv jsem ve čtení nerada limitovaná a nechci číst na sílu, stejně se zúčastním. 

1. Kniha, jejíž autor letos oslaví (oslavil) kulatiny
2. Kniha, která má v názvu den v týdnu
3. Kniha, jejíž hlavní postava má vaše vysněné povolání
4. Kniha, která má na obálce květinu
5. Kniha, jejíž hlavní hrdina trpí psychickou poruchou
6. Kniha, která vás zaujala svým názvem
7. Kniha o holokaustu - Deník 1942 - 1945
8. Kniha s názvem vystihujícím vaši osobnost nebo náladu
9. Kniha, jejíž první věta začíná zájmenem
10. Kniha autora, od kterého jste ještě nic nečetli
11. Kniha autora, který získal cenu E.A. Poea
12. Kniha, která je na Databázi knih v době čtení méně než 20x v Přečtených - Český rok Josefa Lady
13. Kniha od dánského autora
14. Kniha básní
15. Kniha, jejíž obálka se vám nelíbí
16. Kniha, která má v názvu slovo "aneb"
17. Kniha, ve které se odehrává svatba nebo pohřeb - Veselé windsorské paničky
18. Kniha, jejíž název je na obálce červenou barvou
19. Kniha poprvé vydaná v roce 2020 (nová kniha) - Šikmý kostel
20. Kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy


Na Databázi knih nejsem zaregistrovaná,  proto mám seznam přepsaný tady a postupně do něho doplňuji. Více mi na zaznamenání knih vyhovuje cbdb.cz, takže kdybyste si mě chtěl někdo přidat do přátel, nebo vás jen zajímalo, co teďka čtu, co jsem přečetla nebo na co se chystám, můj profil je ZDE.

Na závěr bych asi měla zmínit, jaký cíl si stanovuji na rok 2020. Nevím, jestli to není přehnané očekávání, ale ráda bych za letošní rok přečetla 50 knih. Od té doby, co jsme se přestěhovali, tak opravdu nedokážu odhadnout, kolik knih bych tak mohla stihnout přečíst. Je to vyloženě sázka do loterie, tak uvidíme, jestli moje čísla padnou.

A jak jste dopadli se čtením v roce 2019 vy? Splnili jste výzvu na Databázi knih? Byli jste z nějaké knihy vyloženě zklamaní nebo naopak mile překvapeni? A kolik knih byste rádi přečetli letos?

Krásný zbytek neděle!

Váš Andreják

3 komentáře:

  1. Mám tvá knižní shrnutí - ať už měsíční, nebo roční - moc ráda a i tohle jsem si užila. Myslím si, že je to naprosto v pořádku, že jsi nečetla tolik - vždyť jsi fakt pořád lítala někde po lese, fotila, stěhovala a zařizovala bydlení, pak ta práce (mimochodem, gratuluji!). Pro nás obě byl rok 2019 přelomový a plný nového a nečekaného. :)

    Co se knih týče - bohužel jsem žádnou z tvé topky nečetla, jediné, co jsem loni taky četla, jsou Tiché roky, které se mi ale líbily. :)

    Měj se krásně a držím palce se všemi výzvami (nejen těmi knižními), které rok 2020 přinese! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám Alenu Mornštajnovou ráda, její styl mi naopak hodně sedí tou svojí úsporností. Ale každému se líbí něco trochu jiného. :) Nikdyuš je boží, těším se, až se pustím do Divomoru, který už na mě čeká v knihovničce. :)
    Já jsem loni ve Čtenářské výzvě na Databázi totálně plavala. Zvládla jsem 13 knížek, což je s ohledem na celkový počet přečtených knížek vážně bída. Tak uvidím, jak si povedu letos. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teďka si to vystihla naprosto přesně, asi je na mě prostě moc úsporná. Já se vyloženě ráda rochnim v pořádně propleteném ději a nejlíp, když je na minimálně 400 stránkách a tohle mi Mornštajnová nabídnout nemůže.
      Já zatím letos přečela 4 knihy a všechny 4 se mi podaří pod nějaký bod do výzvy nacpat :D tak snad budeš letos taky úspěšnější :)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...