sobota 26. ledna 2019

Travel Wishlist 2019 - ČR + kde jsem nakonec všude byla v roce 2018?

Mám za sebou první letošní výlet a až po něm zveřejňuji svůj Travel Wishlist na nový rok! Neuvěřitelné! Ale všechno je jednou poprvé a mně se tentokrát povedlo zrovna toto. Aspoň, že to místo nespadalo pod žádný bod, který vám dneska chci ukázat. A že se už nemůžu dočkat, až se vám pochlubím :).


Tentokrát jsem opět vybrala místa jak na jednodenní výlet, tak na víkendový pobyt. Moc jsem to s počtem vysněných destinací nepřeháněla, jelikož mi znovu pár míst zbylo jak z loňska, tak předloňska. Také vzhledem k psychicky náročnému loňskému roku mám na seznamu hlavně menší města nebo výlety do přírody. Nejsem si totiž moc jistá, jestli jsem už připravená na to, abych se vypravila někam do víru velkých měst. Ale ještě než se dostaneme k samotnému wishlistu, ráda bych shrnula svůj loňský cestovatelský rok, takže...

Kde jsem všude byla v roce 2018?

Celkem jsem navštívila 30 míst - 29 v ČR a 1 v zahraničí (jo, počítám tu 14denní dovolenou v Gruzii do jednoho :D). Mám hlavně velkou radost, že se mi podařilo vydat se na místa ze svého travel wishlistu a to jak loňského, tak z minulých let. Výletem do Litomyšle jsem třeba na 100 % splnila wishlist z roku 2016. Výletem do Trutnova jsem se příblížila splnění toho z roku 2017. Loňský wishlist jsem naplnila na cca 67 %, což znamená, že jsme s Kubou navštívili 4 místa z plánovaných 6. O jednom místě stopro vím, že se na něj vydáme letos a to poslední? Bůhví, ale časem určitě :)


🚂Trutnov
🚂Chlumec nad Cidlinou
🚂Dětenice 
🚂Šilinkův Důl - došli jsme do půlky trasy a letos chceme dojít ten zbytek
🚂Tábor a Písek
🚂3x Praha
🚂Hlavná
🚂2x Neratov
🚂Beroun
🚂Bechyně - článek z tohoto úžasného místa se stal nejčtenějším za rok 2018
🚂Pardubice - Pohádková zahrada
🚂Barešův Ranč - Lužec
🚂Pěčín - Vamberk
🚂Teplice nad Metují - horolezecký festival
🚂Říp
🚂GRUZIE
🚂Starkoč - Česká Skalice
🚂Třebechovice pod Orebem

Většina výletů v roce 2018 byla jednodenních vzhledem k tomu, že jsme šetřili dovolenou právě na Gruzii. Na pár dní jsme ale vyrazili do Prostějova, Bechyně, Tábora, Písku a Jeseníku. Uvidíme, jak to dopadne s dovolenou letos, ale spíš to opět vidím na prodloužené víkendy a dovolená pak padne na stěhování. Ale nechám se ráda překvapit :).


A kam se tedy chystám letos?

Roudnice a okolí - Hazmburk, Terezín
Poté, co jsme byli loni na Řípu a natolik nás okouzlilo okolí, rozhodli jsme se sem vrátit. Zjistili jsme, že samotná Roudnice je opravdu moc pěkné město (které má zámek! To jsem vůbec netušila) a v okolí je tolik dalších míst, které stojí za to navštívit! Třeba v Terezíně Kuba ještě nikdy nebyl, takže i když já tam byla už dvakrát, tak to je zrovna město, které neuškodí vidět klidně desetkrát. Z Řípu jsme si všimli vrcholu Hazmburk, což nás taky celkem zaujalo a rozhodně se stane naším cílem, až se do tohoto kraje znovu vydáme. Těžko říct, jestli by nestálo za to, zůstat zde i na několik dní. Já třeba nebyla nikdy ani soutoku Vltavy s Labem, takže uvidíme, jak to nakonec nakombinujeme :)

Web Terezín: https://www.pamatnik-terezin.cz/
Web Roudnice: https://www.roudnicenl.cz/

Zdroj: https://www.hrad-hazmburk.cz/website/var/tmp/image-thumbnails/0/1211/thumb__OgTagImage/hazmburk_uvodni_foto.jpeg

Zdroj: https://images2.kudyznudy.cz/_t_/Files/KzN/55/553c2a34-a01e-427c-9415-2986506af494_656_449_crop.jpg
Roudnice :)

Nové Hrady - zámek, muzeum cyklistiky, obora
O Nových Hradech mi vyprávěla kolegyně v práci. Dle jejích popisů jsem si představovala zámek jako z pohádky a když jsem pak na IG viděla u jednoho účtu, který sleduji, fotky, moc daleko od pravdy jsem nebyla. Jenže fotka je fotka a realita něco jiného. Když jsme se pak loni vypravili se ségrou na Tour de retro, tak jsme úplně náhodou kolem tohoto zámku projížděli a já zůstala sedět s hubou otevřenou. Tohle je prostě pecka! Nádherný obrovský zámek, vedle obora se zvířaty, k tomu jako bonus muzeum cyklistiky a bůhví co všechno tam ještě mají! Tohle je prostě místo k navštívení číslo 1 a snad se mi tento dlouhodobý sen letos vyplní.

Web zámek: http://www.nove-hrady.cz/
Web muzeum: http://www.nove-hrady.cz/cs/m-8-muzeum-cyklistiky

Zdroj: http://www.nove-hrady.cz/userfiles/menus/slider/mi003-6-7.jpg

Zdroj: https://www.leaderfox.cz/data/images/Muzeum.jpg

Tour de tři zámky - Doudleby, Kostelec, Častolovice
Tuhle krásnou tour jsem si vymyslela loni, když jsem s Marge navštívila zámek v Kostelci. Popisovala mi, jak je to tam krásné na podzim, všechno dozlata zbarvené, počasí tak akorát, a já se do té představy natolik zamilovala, že se modlím, aby letos byl tak krásný podzim jako loni. Začneme v Doudlebách, po cyklostezce dojdeme do Kostelce a celou výpravu ukončíme v Častolovicích. Kdyby vám to bylo málo, tak se ještě můžete vydat na Potštejn, ale jelikož tam jsem byla už asi 20x, tak jsem se ho rozhodla tentokrát vynechat. Všechna tato města mají zámek, takže zábava na celý den bude zaručena. Tak snad na podzim!

Web zámek Doudleby: http://www.zamek-doudleby.cz/
Web zámek Kostelec: http://www.zamekkostelecno.cz/
Web zámek Častolovice: http://www.zamek-castolovice.cz/

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Z%C3%A1mek_Doudleby_nad_Orlic%C3%AD.jpg

Kostelec nad Orlicí

Zdroj: http://www.vasedeti.cz/vase-pribehy/z-nasich-cest/tip-na-vylet-zamek-castolovice-a-zamecky-zverinec/

Pecka a okolí - navštíveno
Hrad Pecka a jeho okolí mě naprosto nadchlo z fotek jednoho mého oblíbeného účtu na IG. Vůbec jsem netušila, jak je to tam krásné a pomalu se těším na léto. Doufám, že v té době už budeme přestěhovaní a zrovna Pecka bude jedním z prvních míst, kam se z nového domova vypravíme. Nejenom hrad totiž stojí za to, i samotné město je jak z dob našich babiček a ta příroda okolo? To je ráj pro mou duši.

Web hrad: https://www.hradpecka.cz/

Zdroj: https://zptacihopohledu.cz/wp-content/uploads/2018/04/DJI_0032-copy.jpg

Zdroj: https://www.hkregion.cz/galerie/457168_670_670_4.jpg

Kroměříž - navštíveno
Ach, krásné Hanácké Athény se konečně dostaly i na můj Travel Wishlist. Věřili byste tomu, že jsem v tomto malebném městě, jehož zámek spolu se zahradou jsou na seznamu UNESCO, ještě nikdy nebyla? Sama tomu nemůžu uvěřit, ale pravděpodobně to bude tím, že leží až ve Zlínském kraji, což je od nás z Hradce přece jenom trochu z ruky. Kroměříž se objevila v několika filmech, je to město plné památek a má pro mě ideálních cca 30 tisíc obyvatel. Jo, myslím, že tady se mi bude hodně líbit.

Web města: https://www.mesto-kromeriz.cz/

Zdroj: https://desperado.cz/media/wpage/2243/d3d8e342b7423e486daf94cdf3684f8b.jpg
Zdroj: https://desperado.cz/media/wpage/2243/d3d8e342b7423e486daf94cdf3684f8b.jpg

Štramberk
Štramberk je opět místo, o kterém jsem ještě do nedávna neměla ani páru. Zlatý instagram, fakt že jo. Díky němu jsem se už alespoň virtuálně zamilovala do tolika míst, že je snad ani do konce života nestihnu navštívit. Štramberk je samozřejmě jedním z nich. Samozřejmě, že znám Štramberké uši, ale že tomuto překrásnému městu vévodí hrad na kopci a mají tam muzeum Zdeňka Buriana, to jsem teda netušila. A ta příroda! Jelikož je toto město opět celkem z ruky, určitě to bude cíl některé z našich dovolených či prodlouženého víkendu.

Web města: http://www.stramberk.cz/

Zdroj: https://www.beskydyportal.cz/photos/top10/stramberk-10-7072.jpg

Zdroj: https://cdn.megapixel.cz/gallery/w1400h1400/3/103533.jpg

Tak a teď si jdu držet palce, ať se letos stihneme vypravit aspoň na jedno místo ze seznamu. Hned na zítřek plánujeme využít čerstvě napadaného sněhu, akorát vůbec nevíme, kam se za ním vydat. Jelikož máme čas jen odpoledne, musí to být něco blízko Hradce. Tak uvidíme, kam to nakonec bude, kdyžtak laďte můj IG a můžete aspoň virtuálně vyrazit se mnou :)

Dejte mi kdyžtak do komentářů vědět, jestli jste na nějakém z mých vybraných míst byli, nebo kam se letos chystáte vy!

Krásný sobotní večer.

Váš Andreják

4 komentáře:

  1. Ahojda ,tak krome Roudnice a okoli, Stramberku a Kromerize jsem byla vsude a vsude je krasne, ale za me nejkrasnejsi rozhodne Pecka a Nove Hrady (vzdycky jsem si prala se tam vdavat :-D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se ani nedivím, že ses tam chtěla vdávat! I z těch fotek to vypadá jak z pohádky <3

      Vymazat
  2. Držím palce, ať vám cestovatelské plány vyjdou! ♥ Určitě se podívejte i do Ústí, jsou tam moc hezké vyhlídky. :)
    Já mám letos v plánu ledasco, hlavně tedy budu řešit nástup na vysokou školu, což ještě nevím, kde přesně bude, ale určitě to s sebou přinese řadu příležitostí k poznávání nových končin. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že ti klapne vejška v Německu :) hrozně ráda bych si pak četla články o životě tam, takže držím palce! :)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...